dimecres, 21 abril, 2021
El projecte defineix l’estratègia i els mitjans per garantir una estructura museística dirigida a assolir una gestió professional, viable i eficient del patrimoni, alhora que estableix la necessitat de dotar l'ens de l'estatus de museu registrat

L'Ajuntament de Falset i el Departament de Cultura han dotat d’un projecte museològic el Castell de Falset - Museu Comarcal. El projecte, encarregat pel Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre en el marc del Programa de Servei d'Atenció als Museus, defineix l’estratègia i els mitjans per garantir que el Castell de Falset Museu Comarcal esdevingui una estructura museística dirigida a assolir una gestió professional, viable i eficient del patrimoni. Alhora, el projecte estableix la necessitat de dotar l'ens de l'estatus de museu registrat. En aquest sentit, el museu ha d'actuar com a plataforma de gestió d'abast comarcal, capacitada per dur a terme actuacions i programes integrals i permanents de gestió patrimonial assegurant el retorn social i la valorització del patrimoni comarcal.

Entre els aspectes positius del projecte destaca la bona situació del Castell de Falset, la necessitat de consolidar equipaments museístics homologats a la comarca i una col·lecció singular, extensa, variada i molt arrelada al territori. Així i tot, el potencial del patrimoni cultural com a valor de desenvolupament social, cultural i econòmic comporta assumir que cal anar més enllà de la simple idea de conservar. És per això que el projecte també contempla vetllar per l’estudi, difusió i valorització del patrimoni i implementar un programa de gestió integral, obert a la comunitat local, als seus visitants i d’altres usuaris potencials.

A banda, el projecte museogràfic s'inclina per una estratègia d'enfocament temàtic per explicar o interpretar en cada sala del museu un tema concret, rellevant per al territori i relatiu a un moment històric determinat. En aquest sentit, també es defineixen els continguts de la planta superior, la qual restava per definir. En aquesta, es proposa el desenvolupament d’un guió conceptual basat en la interpretació interactiva del territori, del seu paisatge i de les formes de vida que es contemplen des dels grans finestrals del d’aquesta planta del Castell.

Un museu obert el 2018 que encara el futur

El Castell de Falset-Museu Comarcal és un espai museístic que, des del 2018, proposa la descoberta històrica i cultural de Falset i la comarca del Priorat. Ubicat al recinte del Castell de Falset i promogut per l'Ajuntament de Falset amb la col·laboració de l'Institut de Cultura i Patrimoni de Falset (ICPF), el Museu compta amb diferents recursos expositius i una acurada selecció de peces provinents del Centre d'Estudis Falsetans i d’altres institucions, així com diferents sales expositives i recursos patrimonials.

El projecte amb el qual es dota ara preveu unes mesures que, en funció de les capacitats dels organismes gestors, es duran a terme en el futur i que hauran de permetre a l’equipament omplir un buit territorial i participar així en els programes de les xarxes temàtiques i territorials que impulsa el Servei de Museus a través del Pla de Museus 2030.