dijous, 28 novembre, 2019
La fira de Falset se celebra el cap de setmana i aquest any incorpora una mostra de conserves casolanes i altres productes de la terra

Falset celebrarà els propers dies la tradicional Fira de Sant Andreu, que en aquesta edició incorpora novetats, com ara una mostra de conserves casolanes, ratafies, codonyats i altres productes de la terra, que se suma a la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons.  La fira, a més coincideix amb la celebració del El Most, el Festival Internacional  de Cinema del Vi el Cava, amb la qual cosa hi ha previstes diverses projeccions a Falset. El certamen també acollirà la celebració del Dia del paisatge del Priorat dissabte al matí.

L’organització entén que la Fira de Sant Andreu ha de trobar el seu sentit en l’excel·lència dels productes agrícoles i artesans de la comarca i en la proximitat de les dates nadalenques. La mostra de conserves i altres productes d’artesania alimentària tindrà lloc entre les 11.00 i les 14.00 del diumenge, a la plaça de la Quartera. La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mínim, des de l’any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre).

Entre les activitats programades, també hi ha un un concert en el qual Arturo Gaya canta a Ovidi Montllor (divendres a les 20.00 hores), l’esmorzar de l’oli nou (dissabte a les 09.00 hores), el Dia del paisatge del Priorat (el matí de dissabte, de 09 a 13.00 hores), el desè aniversari de l’Oficina Jove del Priorat (dissabte a les 13.00), el campionat de judo Vila de Falset (diumenge a les 09.00) i una tirada de bitlles tradicionals (diumenge a les 10.30)

Pel que fa al Most Festival, Falset acollirà el passi de diverses pel·lícules, entre les quals destaca la gala central, que se celebrarà el dissabte 30 de novembre a les 19.30 al teatre de l’Artesana de Falset, amb la pel·lícula “Vitis prohibita”, guanyadora del gran premi del jurat del Most d’enguany. Aquest film, del director Stéphan Balay, tracta sobre la prohibició de diverses varietats de raïm perquè els seus vins van ser acusats de tenir mal gust i de dur a la follia. A continuació, es desenvoluparà un debat al voltant del cultiu de la vinya i el seu futur al Priorat.

Abans, però, el mateix dissabte al matí i en el marc del Dia del Paisatge, que se celebrarà al Castell de Falset, es passarà la pel·lícula Las voces del vino. El Dia del Paisatge del Priorat és una jornada oberta a tothom i amb voluntat participativa, que té com a objectiu ser un espai de trobada, reflexió i debat anual sobre tot allò que, especialment des dels diferents fòrums sectorials, s’està fent a la comarca al voltant de la gestió del seu paisatge cultural.