dijous, 27 juliol, 2023
L’Ajuntament insta la ciutadania a fer un consum responsable d’aigua i adoptar les mesures que actualment estan en vigor arreu de Catalunya, atès que Falset es proveeix exclusivament de fonts i dipòsits propis

L'Ajuntament de Falset insta la població, atès el baix nivell dels pous i dels dipòsits que garanteixen l'abastament del municipi, a adoptar les mesures i restriccions que actualment estan en vigor en la majoria de les poblacions de Catalunya, ja siguin de les conques internes de Catalunya com de la conca de l'Ebre. Alhora, recorda a tothom la necessitat de fer un ús responsable de l'aigua, insistint en el fet que aplicar bones pràctiques a títol individual té un gran impacte en l'estalvi col·lectiu de tot el municipi.

L'alcalde de Falset, Carlos Brull, afirma que en comparació amb l'any 2022 "aquests últims mesos hem de baixar a més profunditat en la majoria dels pous per poder extraure aigua, i aquest és un fet que ens obliga a prendre mesures i a demanar la col·laboració de tots i totes, especialment en unes dates en les quals tenim més gent vivint al poble".

Brull també subratlla que "la manca d'aigua és una situació d'excepcionalitat generalitzada que obliga a prendre mesures excepcionals, però que també podem combatre amb mesures ben simples que suposen un gran estalvi, com reduir el temps que estem a la dutxa, tancar les aixetes mentre ens rentem les mans o les dents, optimitzar la càrrega de rentadores i rentavaixelles, estar alerta de possibles fuites o utilitzar airejadors i reductors de cabal". "Són mesures en les quals insistim de manera periòdica en campanyes de conscienciació i que, gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes, han tingut un impacte positiu en les dades de consum", conclou l'alcalde.

A banda d'aquestes mesures més quotidianes, les mesures i restriccions suggerides arreu del país per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat són, entre altres, les següents:

REG DE JARDINS

Son diverses les prohibicions i limitacions obligatòries que són vigents per als usos particulars d'aigua. Pel que fa al reg de jardins i zones verdes (tant de caràcter públic com particular) queda restringit exclusivament a l'horari de menor insolació (és a dir de les 20 h a les 8h) i la dotació d'aigua "ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat". Entre altres mesures al respecte, l'ACA també especifica que el reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies a la setmana.

PISCINES

Pel que fa a les piscines, es limita la utilització d'aigua per a l'ompliment de piscines. En conseqüència, només poden omplir-se parcialment aquelles piscines que "disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua". També s'autoritza "el primer ompliment de piscines de nova construcció o l'ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas". Igualment, es permet als centres educatius l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables destinades al bany de la canalla i amb una capacitat inferior a 500 litres.

NETEJA DE VEHICLES

La neteja de qualsevol mena de vehicle també queda limitada, i tan sols és possible fer-la "en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua". Fora dels establiments comercials tan sols està permesa la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda. També s'autoritza la neteja de vehicles fora d'establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de persones i animals. Aquesta categoria inclou els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus.

NETEJA DE CARRERS I FAÇANES

Pel que fa a la neteja de carrers, paviments i façanes i similars, queda prohibida la utilització de "mànigues d'aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d'aigua per arrossegar la brutícia". La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, galleda i esponja o amb sistemes de neteja d'alta pressió.

10 maneres d'estalviar aigua