dimecres, 8 juny, 2016
Bona part de l’actual entramat urbà de carrers i places s’ha estructurat a partir d’aquest llegat que va ser d’una gran importància a l’Edat Mitjana

El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, i l’alcalde de l’Ajuntament de Falset, Jaume Domènech, han signat un conveni de col·laboració per afavorir la recerca i la socialització en l’àmbit de la història, arqueologia, patrimoni, antropologia, etnologia i turisme  del municipi de Falset. Un dels àmbits específics de col·laboració ha de ser l’estudi del Call Jueu de Falset, pel que fa a la seva anàlisi històrica, documental, arqueològica i topogràfica, així com la socialització dels resultats. La signatura es va formalitzar dimarts 7 de juny al Rectorat de la URV.

Tot i que és difícil de percebre a simple vista a dia d’avui, Falset comptava amb un call jueu d’una gran importància a l’Edat Mitjana i bona part de l’actual entramat urbà de carrers i places s’ha estructurat a partir d’aquest llegat.

El conveni estableix que, a més de la recerca que s’hi efectuï, caldrà organitzar diverses activitats per donar a conèixer les dades que s’obtinguin, ja sigui a través de cursos, seminaris, exposicions i altres iniciatives que es considerin oportunes per part de les dues institucions.

El conveni té una durada de tres anys i el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV serà qui treballarà amb l’Ajuntament de Falset per assolir els objectius acordats.

L’alcalde de Falset, Jaume Domènech ha destacat que amb aquest conveni “s’obre una porta a la recuperació de la memòria històrica del nostre poble. Especialment s’estudiarà el Call Jueu de Falset que va ser molt important i ens falten recursos per documentar bé tota aquesta part de la nostra història. De ben segur que amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili podem dur a terme aquest treball”.

Jaume Domènech ha afegit: “Sent conscients de la realitat econòmica de totes les administracions esperem que les disponibilitats pressupostaries permetin fer realitat el conjunt de treballs per no perdre la nostra història”.

El rector de la URV, Josep Anton Ferré, ha manifestat: “La URV ha tingut una relació molt intensa amb Falset en els darrers anys a través de VITEC, el centre tecnològic del vi. Ara, amb aquest conveni, anem molt més enllà ajudant a Falset a recuperar les seves arrels històriques. És una gran oportunitat per nosaltres, tant per als investigadors que hi participen com per al conjunt de la universitat”.

Exposició

Part del llegat històric i cultural de la comunitat jueva de Falset que serà objecte d’estudi de la URV s’exposarà temporalment a partir del setembre, coincidint la inauguració amb les festes de Santa Càndia. L’exposició s’emplaçarà en una de les sales que l’Ajuntament ha rehabilitat als baixos de la Casa Magrinyà, al carrer de Baix.

Carlos Brull, regidor de Cultura, remarca el fet que “quan es vol posar en valor el patrimoni cultural i històric, cal fer-ho en base a un profund coneixement, i això és el que possibilita un conveni com el que s’ha signat”. Brull afegeix que “d’aquesta manera, les passes que puguem fer en un futur per difondre i promoure el llegat i els vestigis de la comunitat jueva de Falset les farem sobre una base molt sòlida”.

Cal recordar que en el projecte recerca històrica i promoció turística de l’Aljama de Falset hi està treballant una comissió coordinada per l’Ajuntament i formada per l’Associació d’Amics i Veïns, l’Arxiu Comarcal del Priorat, el Centre d’Estudis Falsetans, empresaris de Falset i la Cooperativa de Capçanes.

En aquest sentit, el projecte ja es va sumar l’any passat a les rutes de turisme La Catalunya jueva: viatge per les Terres d'Edom, i des de fa més d’un any es fan visites guiades i teatralitzades al Call Jueu de Falset.

D’altra banda, cal recordar també que el passat 15 de maig l’Ajuntament  de Falset va lliurar la Medalla d’Or a Mordechai Ben Abir, descendent de Samuel Astruch Cavaller, falsetà jueu del segle XV. La distinció es justificava arran de la contribució de Mordechai Ben Abir (o Marcos Caballero) a l’estudi del passat de Falset, per la seva vàlua humana i en reconeixement a la importància del passat jueu del poble de Falset.