dimarts, 13 abril, 2021
L’Ajuntament aprovarà en el ple d’aquest dimarts 13 una moció, i el pròxim dilluns 19 d’abril presentarà les al·legacions als 2 projectes que afecten el municipi

L’Ajuntament de Falset aprovarà aquest dimarts en ple una moció que demana la derogació del Decret Llei 16/2019 d’energies renovables. Concretament es demana, entre altres, “una moratòria de llicències per a la implantació de centrals d’energies renovables i les seves línies d’evacuació al territori fins a la concreció d'un Pla comarcal de transició energètica consensuada amb els agents socioeconòmics de la comarca”.

De fet, en el Consell d’Alcaldes del 26 de març, Falset se sumava a la proposta d’acord comarcal sobre la implantació d’energies renovables al Priorat. La proposta entén que la transició energètica és bàsica per tal d'afrontar la crisi climàtica que vivim, però també subratlla que aquesta transició ha de ser sostenible i fer-se d'acord amb la preservació del paisatge, tenint en compte les estratègies locals i sobre la base de la generació d'economies adaptades a l'escala del Priorat, i aprofitant els diferents recursos naturals a l’abast: el sol, el vent, la biomassa i d’altres.

Actualment, ja hi ha plantejats a Falset dos projectes d’implantació d’energies renovables, projectes als quals s’oposa l’Ajuntament. De fet, el consistori ja ha mantingut converses amb els veïns afectats i ha anunciat que el proper dilluns 19 d’abril presentarà al·legacions a tots dos projectes. Aquestes al·legacions incideixen en la preservació i salvaguarda dels valors territorials, ambientals, ecosistèmics i socio-econòmics presents en l’àmbit territorial d’influència d’aquests projectes.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, afirma que “oposar-se a aquests projectes no implica una oposició a la transició energètica, de la qual en som ferms defensors”. “El que volem és que aquesta transició sigui respectuosa i proporcionada, i que no impliqui trinxar un territori que des de fa molts anys treballa per preservar el seu paisatge i per un model de desenvolupament sostenible”, subratlla Brull.

Gestió justa, sostenible i transparent de l’aigua

D’altra banda, en el Ple d’aquest dimarts l’Ajuntament de Falset aprovarà una moció “per una gestió sostenible i transparent de l’aigua al Priorat”. La moció mostra “la voluntat de gestionar, a partir del marc legal existent, l'aigua del riu Siurana des de la pròpia conca”, i se solidaritza amb els activistes denunciats recentment per la Comunitat de Regants de Riudecanyes. Finalment, es demana a la Generalitat i a l’ACA la represa de la Taula del Siurana “per afrontar amb rigor  el repartiment just de l’aigua del riu Siurana”.

Entre d’altres arguments, el text exposa que, a la comarca del Priorat, “la vitalitat del sistema hídric és determinant per garantir la pervivència del nostre patrimoni natural, ric i divers”, i que “la manca de recursos hídrics és un dels principals problemes pel desenvolupament socioeconòmic de la comarca, com determina el Consell Comarcal en El Pla Estratègic de Desenvolupament 2014-2020”.

Per útlim també apunta que “patim des de fa molts anys un transvasament de conca que transgredeix la normativa europea (Directiva Marc de l’Aigua 2000/60/CE) i que hipoteca el futur de la comarca i la disponibilitat d'aigua de boca, úsos agraris i preservació dels valors ecològics i paistagístics de la comarca”.