dimecres, 20 juliol, 2016
En la reunió d’aquest dimarts a l’ajuntament de Falset, com la resta que s’han dut a terme amb més de la meitat de pobles de la comarca, els impulsors han exposat el Pla de Gestió i en quina fase es troba el projecte de candidatura

L’Ajuntament de Falset es va reunir dimarts amb les entitats i institucions que impulsen la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO (Prioritat, Consell Comarcal del Priorat i Diputació de Tarragona), una trobada que s’emmarca en la ronda de reunions programades amb els ajuntaments de la comarca. Els objectius centrals d’aquestes són posar al dia els càrrecs electes de la fase en què es troba el procés de candidatura, així com presentar el document base del Pla de Gestió, una eina indispensable per mantenir vius els valors en els quals se sustenta la candidatura.

La regidora de Comunicació de l’Ajuntament, Núria Borja, ha valorat “la gran tasca que els impulsors porten fent des de fa anys per tal que el paisatge de la nostra comarca obtingui el reconeixement de la UNESCO”. Borja destaca que “tot aquest procés ja ens ha permès conèixer millor el nostre territori, no només a nivell agrícola, també des d’una perspectiva cultural i humana”. La regidora conclou que “és molt important treballar en la gestió del paisatge i els seus valors, i fer-ho des del consens en el model de territori que volem”.

Per la seva part, el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, incidia en què “el model de territori és cosa de tots”. Per aquest motiu, destacava que “la participació activa dels ajuntaments a l’hora d’identificar els valors del seu municipi, posar sobre la taula problemàtiques en quant a gestió i mesures per corregir-les, és fonamental”.

Per últim, Joan Vaqué, membre de Prioritat, recordava que “treballem en un pla de gestió, i això implicar trobar la manera de gestionar el territori i els seus valors, no ens limitem només a trobar la manera de preservar-los”.

Les entitats i institucions impulsores esperen poder presentar durant la tardor el dossier definitiu de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània, al Consejo de Patrimonio Histórico, dossier que s’acompanyarà del Pla de Gestió. L’objectiu és que el Consejo de Patrimonio Histórico, un cop hagi avaluat tots dos documents, dossier i pla de gestió, decideixi portar la candidatura a la UNESCO.