divendres, 17 abril, 2020
El consistori va celebrar ahir el primer ple telemàtic de la seva història

L’Ajuntament de Falset va aprovar ahir, en un ple extraordinari d’urgència, diverses resolucions com a conseqüència de l’emergència sanitària declarada arran de la Covid-19. Entre aquestes mesures destaca la consolidació d’una partida pressupostària que, un cop s’aixequi l’actual confinament, serveixi fomentar la reactivació social, cultural, econòmica i esportiva, amb l’objectiu d’anar recuperant la normalitat  quotidiana tan aviat com sigui possible.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, va insistir en el fet que l’Ajuntament treballa, en aquest moment, en dues línies. D’una banda, fer front diàriament a l’actual situació d’emergència i, d’una altra, posar els fonaments que permetin anar recuperant la normalitat un cop s’acabi el confinament. “El que ara fem és tancar aquesta primera partida pressupostària per fomentar la reactivació econòmica, social, cultural i esportiva, entesa com una prioritat absoluta per a l’Ajuntament”, va dir l’alcalde.

Aquesta primera partida (on ara mateix hi ha un total de 34.000 euros) vol destinar-se a impulsar un seguit d’accions, que caldrà consensuar amb el teixit econòmic, social i cultural. “Més enllà d’aquesta partida, hem de seguir mirant treballant per reforçar aquest pla de xoc municipal que ens permeti reactivar-nos com més aviat, millor”, va dir.

De fet, l’alcalde i els regidors han mantingut diverses reunions telemàtiques amb representants d’organitzacions econòmiques, culturals i socials del municipi. Sobre aquestes reunions, l’alcalde destaca que “la voluntat de fer front a la situació per part de tots els agents del sector és clara i inequívoca, i això és molt important, però també ho és el fet d’entendre que és indispensable establir un compromís de col·laboració i entesa per capgirar la situació”.

Pel que fa als 24.000 euros d’aquesta primera partida post-confinament, es resten del pressupost de la Festa Major d’aquest any, en el benentès que el retorn a la normalitat no permetrà l’organització de les festes de manera convencional. “Caldrà veure com evoluciona la situació, però és obvi que la Festa Major no podrà ser una Festa Major normal, tenint en compte que ja s’estan anul·lant les activitats i festivals massives de l’estiu. Cal que ens n’anem fent a la idea”, raona Brull.

Al marge d’aquestes mesures, els darrers dies, l’Ajuntament de Falset ha recollit les inquietuds dels comerços locals per mitjà d’una enquesta, i es planteja perllongar durant tot el 2020 algunes de les mesures econòmiques d’urgència ara aprovades a conseqüència de la Covid-19. De fet, la perllongació d’aquestes mesures, com l’ajornament del preu públic per ocupació de via pública, també han estat suggerides per representats sectorials durant els darrers dies. D’altra banda, l’Ajuntament treballa ara mateix en el projecte de fer més laxa l’ocupació de la via pública en el carrer Miquel Barceló, prenent en consideració que els bars i restaurants hauran de retornar a l’activitat amb limitacions de l’aforament dels seus locals.

Pel que fa a aquest desitjat retorn a la normalitat, l’equip de govern també ha anunciat que dilluns vinent (20 d’abril), l’edifici de l’Ajuntament tornarà a obrir-se a la ciutadania, després que la instal·lació d’una mampara a l’oficina que ha de permetre una atenció al públic del tot segura. L’horari presencial serà de 10 a 14.00 hores. Tot i això, l’Ajuntament insisteix en no baixar la guàrdia i fer els tràmits online sempre que sigui possible.

El ple –que va ser el primer celebrat telemàticament en la història de l’Ajuntament– també va servir per donar compte públic de les resolucions d’urgència que l’Ajuntament ha anat prenent des que va ser declarat l’estat d’alarma. A banda, el govern municipal també va informar el plenari de l’ampliació de l’ oferta formativa de l’INS Priorat a partir del curs vinent amb el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social; i de la celebració de la 1a Fira del Vi de Falset Online, que tindrà lloc el primer cap de setmana de maig i que, els propers dies, presentarà el seu programa.

D’altra banda, el ple va aprovar una modificació de crèdit per afrontar diversos projectes, entre els quals hi ha la substitució de la caldera llar d’infants, l’adquisició de telèfons mòbils per a empleats municipals que els necessiten per a la prestació del servei en l’actual situació d'emergència, la compra d’ordinadors per a la biblioteca, i la reparació de la teulada de l’edifici municipal que acull l’Associació de dones, entre d’altres entitats.