dijous, 28 juliol, 2022
L’objectiu del consistori és que l’edifici, en ple nucli urbà, pugui acollir importants projectes, com un espai estratègic d'inspiració turística i un viver de cellers

L'Ajuntament de Falset ha formalitzat aquest dimecres la compra de l'antiga fàbrica tèxtil de la Falbar, una compra que s’ha tancat per un import de 377.520 €. L'edifici, en desús des del seu tancament l'any 2011 i amb una superfície de més de dos mil metres quadrats en ple nucli urbà (més de quatre mil si se sumen les diverses plantes), és un espai en el qual l'Ajuntament vol implementar diversos projectes de desenvolupament econòmic i turístic.

L'alcalde, Carlos Brull, incideix en el fet que aquesta compra "és una molt bona notícia per al municipi, ja que recuperem i fem nostre un edifici emblemàtic de Falset, un espai que té un enorme potencial i sobre el qual pivotaran projectes transformadors en els quals fa molt de temps que estem treballant". A més, Brull remarca que "la bona gestió de les finances de l'Ajuntament en els últims anys ens permet assumir aquesta compra sense que suposi cap mena de risc per a la salut econòmica del consistori”. En aquest sentit, l’Ajuntament ha anunciat que la compra es realitzarà mitjançant una operació de préstec bancari i amb aportacions econòmiques d’altres institucions amb les quals mantenen converses.

Quant als projectes en els quals està treballant l'Ajuntament són principalment dos. El primer, presentat ja a les convocatòries dels fons Next Generation, és un projecte estratègic d'inspiració turística per a posicionar Falset com a capital del vi i porta d'entrada als diferents destins i experiències enogastronòmiques del Priorat. El projecte contempla una àrea d'informació i reserva d'activitats, espais expositius immersius, zones experiencials, així com sales de tast i per a presentacions. En cas de rebre l'ajut, el projecte s'executaria durant l'anualitat de 2024 per obrir portes l'any 2025.

Pel que fa al segon, es tracta de l'adequació i posada en funcionament d'un viver de cellers, un espai que comptaria amb tot l'equipament necessari perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. Així doncs, el viver de cellers comptaria amb zona de recepció de raïm, zona de desrapadora i premses, laboratori, dipòsits de fermentació, espai de criança, zona d'embotellatge, sales climatitzades, magatzem, etc. En aquest cas, a manca de definir línia d'ajuts a la qual acollir-se, el plantejament del projecte està molt avançat.

L’alcalde de Falset destaca que “són projectes transformadors i molt importants pel poble i la comarca, però no disposàvem de l’espai on poder-los ubicar. Alhora, al mig del nucli urbà teníem un gran edifici que s’estava deteriorant, però amb un potencial enorme”. “Aquesta compra no només resol les dues problemàtiques, sinó que representa un gran pas endavant per bastir el futur de Falset i el Priorat”, conclou Brull.