dimecres, 22 setembre, 2021

L’Ajuntament de Falset ha presentat fins a 10 projectes diferents, relacionats amb el turisme sostenible, als fons Next Generation, un pla de recuperació impulsat per la Unió Europea amb l’objectiu de superar els estralls causats per la pandèmia de la Covid-19. La suma dels projectes presentats pel consistori s'eleva a 3.450.000 euros, i se centra en quatre eixos: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. El termini de presentació va finalitzar dilluns passat.

El primer dels eixos (transició verda i sostenible) inclou un únic projecte: la instal·lació d’una planta de compostatge de Km0 que aplegui els residus orgànics del municipi per a generar un compost que pugui utilitzar-se en agricultura i jardineria, tot millorant la separació i aprofitament dels residus.

El segon dels eixos (millora de l’eficiència energètica) preveu fins a tres projectes diferents. En primer lloc, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics en diversos llocs del terme municipal. En segon lloc, l’equipament amb plaques solars de tots els edificis públics del municipi. I en tercer lloc, la reducció de la contaminació lumínica de la localitat mitjançant diverses accions.

Emmarcat en el tercer eix (transició digital), l’Ajuntament ha presentat dos projectes. D’una banda, l’ adquisició, gestió i manteniment d’una aplicació digital que permeti disposar a temps real d’informació turística sobre la gestió de fluxos a la comarca, la reputació com a destinació i la correcta identificació de la demanda nacional i internacional.  D’altra banda, es proposa el desenvolupament d’una APP específica que integri la informació dels principals atractius turístics de la comarca del Priorat mitjançant realitat augmentada i que faciliti la gestió de reserves per part dels turistes.

El quart eix (competitivitat) incorpora quatre projectes, que compartirien un únic espai i que tenen com a objectiu convertir-se en una plataforma consagrada a l’impuls i desenvolupament del turisme sostenible. En primer lloc, es tracta de la construcció d’un viver d’empreses dedicat a la generació de nous negocis de base local i orientats al turisme sostenible. En segon lloc, l’habilitació d’espais formatius que permetin posar en valor els productes agroalimentaris locals i la millora de les capacitats professionals dels treballadors del sector turístic de Falset i la comarca del Priorat. El tercer projecte consistiria en el condicionament d’un espai de posada en valor dels productes agroalimentaris locals, que constés d’una gran sala de tast, cuina i altres infraestructures. El quart projecte seria la construcció d’una nova oficina de turisme d’abast comarcal i la creació d’un espai d’acollida que permeti entendre la tradició vitivinícola de la comarca i que estimuli la visita arreu del Priorat.