dilluns, 5 agost, 2019
Comencen les obres de connexió a la xarxa del pou dit la Benita, que contribuirà a garantir l’abastament d’aigua

Aquest dilluns han començat les obres de connexió a la xarxa d’un nou pou (dit de la Benita), que representarà un important reforç per al subministrament d’aigua al municipi de Falset. El pou, que està situat al costat del polígon Sort dels Capellans, proporcionarà un cabal d’aproximadament 12.000 litres l’hora, i ha superat tots els controls analítics que permeten garantir la qualitat i salubritat de l’aigua que se n’obté, en haver-se perforat i segellat l’extracció a més de 38 metres de profunditat.

La previsió municipal és que la nova connexió estigui plenament operativa durant la tardor. Aquest nou pou va ser trobat i perforat fa un parell d’anys, amb l’assessorament i la col·laboració de l’Agència Catala de l’Aigua (ACA), tot i que no ha estat fins ara que l’Ajuntament ha comptat amb el pressupost necessari per fer-ne l’entubament i la connexió a la xarxa d’abastament. Es preveu que els treballs es prolonguin, aproximadament, durant un mes.

Un cop el poble ja s’abasteixi d’aquesta nova font de proveïment, seran un total de set els pous dels quals se subministra el municipi: Sant Gregori, Pavelló 1, Pavelló 2, Fontanals, Valenciana, Kemmlit i Benita. D’aquests set pous, son dos (Benita i Pavelló 2) els que han estat localitzats i hauran entrat en servei els dos darrers anys arran de l’alerta per l’escassedat d’aigua i pluja que s’ha produït a Falset. La manca de pluviometria és francament preocupant, amb una tendència clarament a la baixa al llarg de tot aquest segle XXI. L’any 2017, per exemple, a Falset hi van caure tan sols 380 litres per metre quadrat, el tercer pitjor registre des que va arrencar el segle XXI, amb la qual cosa la recuperació dels aqüífers és cada cop més complexa i el nivell dels pous continua de baixa.

A partir d’aquesta situació, i mitjançant un programa de subvencions de l’ACA, va ser el 2017 que l’Ajuntament de Falset va optar per la recerca i exploració de nous pous. Van ser dos els casos d’èxit: el pou dit de la Benita (que ara entrarà en funcionament) i Pavelló 2, situat al barranc del costat del pavelló poliesportiu, ja en funcionament i que ha permès que el subministre d’aigua al sector de Sant Gregori es mantingui en bons nivells.

Pel que fa al subministrament d’aigua, fa pocs dies que també s’ha procedit a la substitució de la bomba del pou dit de la Valenciana, que va espatllar-se després de 25 anys de servei. El canvi explica les baixades de pressió que alguns veïns del municipi han notat a final de juny i principi de juliol.

Tot i que l’abastament del municipi estigui controlat i no calgui generar un estat d’alerta, l’Ajuntament de Falset vol insistir en la necessitat de fer un bon ús de l’aigua, atès que la falta de pluja dels darrers anys obliga a la prudència. En aquest sentit, el consistori demana no baixar la guàrdia, i recorda que el 2017 (quan l’alerta era notòria), la responsabilitat ciutadana va fer possible que el descens del consum es reduís d’un 25% al llarg del mes d’agost, en relació a anys anteriors.

El regidor de Serveis de l’Ajuntament, Alec Sotthewes, afirma que “cal que tothom, tant l’Ajuntament com tots els ciutadans, estem ben alerta i siguem conscients que tenir garantit un bon subministrament també depèn de l’ús que fem de l’aigua i de l’estalvi que siguem capaços de generar”.

Tot i haver parat el cop, l’alcalde, Carlos Brull, considera que Falset ha de seguir explorant vies de subministrament futures: “com Ajuntament, hem de seguir estudiant totes les solucions a llarg termini, com hem fet fins ara, i ens sumem amb entusiasme a la reivindicació per recuperar l’aigua del riu Siurana per a l’ús de la comarca del Priorat”.