dimarts, 16 novembre, 2021
Els alcaldes de Falset, Gandesa i Móra d’Ebre reprenen les reunions de treball que l’esclat de la pandèmia els va obligar a suspendre

Els alcaldes de Falset (Carlos Brull), Gandesa (Carles Luz) i Móra d’Ebre (Joan Piñol) han reprès les reunions de treball duien a terme periòdicament i que van quedar suspeses arran de la pandèmia de Covid-19. En la primera d’aquestes trobades, celebrada ahir a Gandesa, s’han pres diversos acords, entre els quals hi ha l’exigència del desdoblament imminent de la carretera N-420, la reivindicació de la millora de l’oferta formativa i d’unes polítiques més eficients en matèria d’habitatge, i l’organització d’un esdeveniment conjunt que permeti als joves la descoberta de les tres capitals de comarca del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Pel que fa al desdoblament de la carretera N-420, els alcaldes celebren l'esmena presentada pels partits PDeCAT, Junts, ERC i Teruel Existe als Pressupostos generals de l'estat (PGE) de 2022 per tal de tirar endavant un estudi informatiu sobre el desdoblament de la N-420 entre Reus i Alcanyís. No obstant això, els tres alcaldes coincideixen en el fet que aquesta proposta de desdoblament no és la primera vegada que es posa damunt la taula, sinó que es tracta d’una infraestructura reivindicada històricament, i sempre postposada. És per tot això que reclamen als partits, la Generalitat i el govern de l’Estat que facin tot el possible perquè el projecte prosperi com més aviat millor i, en aquesta ocasió, sigui possible passar de les bones intencions als fets concrets. La petició no es limita tan sols al desdoblament, sinó també a l’execució de les variants de Gandesa, Corbera d’Ebre i Riudecols.

D’altra banda, també s’ha posat damunt la taula la conveniència de fer arribar al govern de la Generalitat la necessitat d’unes polítiques formatives que siguin prou àgils i dinàmiques com per adaptar-se amb celeritat als canvis socials i econòmics que es produeixen en aquestes comarques. Tots tres alcaldes han constatat les dificultats existents per oferir la formació adequada als joves en camps laborals i professionals en els quals hi ha demanda en els respectius territoris, sense que el sistema educatiu sigui prou flexible com per donar-hi resposta.

En aquest mateixa línia de reflexió territorial i reivindicació, els alcaldes de Falset, Gandesa i Móra d’Ebre traslladaran a la Generalitat la necessitat d’impulsar polítiques decidides d’habitatge en el món rural, amb l’objectiu de facilitar la instal·lació en els pobles petits de professionals de diversos tipus. Els alcaldes estan convençuts que determinats incentius i facilitats en l’accés a l’habitatge són un dels factors essencials per aturar la davallada demogràfica i aconseguir un major equilibri territorial.

La reunió d’avui també ha servir per acordar impulsar una iniciativa conjunta que permeti la descoberta de les tres localitats entre el jovent del país, començant pels joves del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Es tracta d’organitzar un paquet d’activitats, que inclouria un seguit de concerts a les tres capitals de comarca i activitats que permetrien el coneixement d’aquests llocs, tot garantint-los el transport en autobús. Una oferta de descoberta cultural, social i turística que parteix d’una constatació bàsica: sovint, són els propis joves d’aquestes comarques els que no coneixen les comarques veïnes.