divendres, 29 juny, 2018
L’aplicació proposa tres rutes: una d’introducció a la vila, una segona sobre el call jueu i una tercera sobre la guerra civil

Falset tot just ha estrenat una aplicació de telefonia mòbil, impulsada per l’Ajuntament, que guia els turistes en la seva visita al nucli urbà. L’aplicació proposa tres rutes: una general d’introducció al poble, una segona sobre el passat jueu de Falset i una tercera centrada en la guerra civil de 1936-1939. L’aplicació “Falset” pot descarregar-se a Play Store i Apple Store, en estar adaptada tant per als sistemes Android com IOS.

En el cas de la ruta general, el que es proposa és un recorregut per espais d’interès de diverses èpoques, tot descobrint-ne interioritats, informacions útils i curiositats. D’aquesta manera, el turista que trepitja Falset pot fer-se una idea del poble pel seu compte quan i com vulgui. L’APP compta amb uns senyals indicatius que s’activen i alerten el turista en el moment que es troba en un dels punts d’interès. En el cas de la ruta general, compta amb disset punts, tot començant pel celler cooperatiu, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, i finalitzant en el castell medieval, origen històric de la localitat.

Pel que fa a la ruta pel passat jueu de Falset, es convida els viatgers a descobrir la història i els secrets de l’important call que hi va haver a la localitat i del qual, avui dia, en queden ben poques restes visibles. Es conserven poques restes de l’antic call jueu, documentat des del segle XIII i fins al segle XV. La comunitat comptava amb sinagoga, escola i cementiri propi. És difícil concretar quants habitants hi vivien, al call. No obstant això, hi ha documents que porten a estimar que la població de Falset (l’any 1391) oscil·lava entre els 800 i els mil habitants, dels quals uns 300 serien jueus.

Finalment, la tercera de les rutes permet conèixer els estralls de la guerra de 1936 a 1939 a Falset, tot descobrint fotografies locals del conflicte, com ara les dels bombardeigs de l’estiu de 1938 sobre la població. Falset va ser bombardejat severament per l’aviació franquista l’estiu de 1938, en ser un lloc clau en la rereguarda republicana de la Batalla de l’Ebre.

L’alcalde de Falset, Jaume Domènech, considera que aquest és un projecte de vital importància per al municipi, “atès que és evident que tenim un important recorregut a l’hora de millorar la nostra oferta turística i la manera com ens expliquem a les persones que visiten el nostre poble”. En aquest sentit, Domènech considera que “la tecnologia ens permet fer-ho de manera que els visitants puguin conèixer el nostre poble quan els vingui de gust i que puguin fer-ho d’una manera atractiva i que els permet descobrir coses que, d’una altra manera, no veurien”. En aquesta línia de fer més sòlid el relat cultural, patrimonial i turístic de Falset també es treballa, ara mateix, en la propera oberta, en l’espai del castell, d’un museu sobre la història de Falset i la comarca del Priorat