dimecres, 10 agost, 2016
Falset comença la seva Festa Major aquest divendres (12 d’agost) amb Xavier Graset com a pregoner

Aquest divendres (12 d’agost) comença la Festa Major de Falset, que se celebrarà fins dimarts vinent (16 d’agost). Més enllà dels actes que ja són tradicionals (L’espígol, el Ball de coques o la Batalla de flors), en el programa d’aquest any destaquen el concert de la banda local La Soul Machine i la recuperació de l’Euterpe com a envelat per als balls, tot destinant novament a les festes un espai lúdic que era habitual a les celebracions del segle XIX i principi del XX.

Pel que fa al programa, el tradicional repic de campanes i l’enlairada de coets (13 h) i el pregó de festes (18.30h), a càrrec del periodista Xavier Graset, són els actes que donaran inici a la celebració a partir d’aquest divendres. Després del pregó tindrà lloc la tradicional cercavila, que cada any reuneix els elements festius de la població: els gegants, els nans, la mulassa, la somera, els diables, la banda i la resta de músics.

Ja a la nit (23.59h) i a l’envelat de l’Euterpe està previst el concert de la Soul Machine, que acaba de treure disc i protagonitza la cançó de l’estiu de TV3. El concert de La Soul Machine a Falset és mot especial per a la banda, ja que representa la presentació del darrer disc al seu poble, però sobretot, segons manifesten els músics, “és un concert on ho donarem tot per agrair a la gent de Falset i el Priorat el suport que hem rebut des dels inicis”. En acabar l’actuació de La Soul Machine actuarà el grup Teràpia de Shock i, posteriorment, serà el torn per a la discoteca mòbil.

Pel que fa al dissabte 13 d’agost, hi destaquen activitats com ara: Concert vermut amb la Banda Vila de Falset (13 h), Holi Colours Festival (18 h), l’espectacle teatral No Anem bé, amb Jordi L.P. (19 h), el tradicional Correfoc (22.30 h) i els posteriors Corremulassa i Holi Festival DJs.

El programa de diumenge 14 d’agost s’encetarà amb una bicicletada popular (12 h) i posteriorment, entre d’altres actes, hi haurà: concert vermut (13 h), discoteca mòbil infantil (18 h), concert de tarda (20 h) i ball de nit amb l’Orquestra Nova Saturno (23.30 h) i Band the rock (en acabar-se el ball i fins a les 6 de la matinada).

El dilluns 15 d’agost començarà amb un dels actes més tradicionals de la Festa Major: la Cercavila de l’Espígol (11 h), on els nens i nenes escamparan l’espígol per perfumar els carrers amb la fragància d’aquesta planta. Hi participaran La Banda Vila de Falset i els elements de festa. Repartir espígol i altres plantes oloroses pels carrers és una pràctica molt antiga i comuna de les celebracions d’arreu de Catalunya. A Falset, la cercavila de l’Espígol era la primera de totes, i servia per netejar i perfumar els carrers els dies de festa.

La jornada festiva de dilluns comptarà, a la nit, amb un altre acte d’allò més tradicional, com és el Ball de Coques, que acull la plaça de la Quartera. Al ritme de les peces que interpretarà la Banda de música Vila de Falset, el Ball de Coques s’iniciarà amb la Jota de Falset, que ballaran la Pubilla i les Damisel·les amb les autoritats locals. Tot seguit, Hereu i Fadrins ballaran amb la Pubilla i les Damisel·les. A continuació, el ball s’obrirà a la resta de gent, seguint la tradició que diu que l’home ha de comprar una coca a la seva parella de ball, i en acabar es rifarà la Toia. La nit es clourà, finalment, amb un ball a càrrec de l’Orquestra Tangara i amb una sessió de discoteca mòbil.

L’últim dia de la Festa Major (dimarts 16 d’agost) inclou un dels actes més tradicionals, multitudinaris i cridaners de la celebració: la Batalla de Flors (18 h). Es tracta d’una festa centenària, en la qual hi participen carrosses engalanades i que acaba convertida en una mena de guerra de confeti. La festa ha anat canviant amb el pas del temps i, de fet, fa cent anys les carrosses eren tirades per animals i s’hi llençaven pètals de flors. El fi de festa anirà a càrrec de la Clavellinera i el seu espectacle Los colors de la Jota (22.30 h).

Foto: Maria Pi.