dimecres, 28 juliol, 2021
Es mantenen alguns dels esdeveniments més tradicionals, tot i que hi haurà canvis d’emplaçament i cap dels actes començarà més tard de les 20 hores

La Festa Major de Falset, a mitjans d’agost, se celebrarà perfectament adaptada a les actuals mesures Covid-19. Atesa l’evolució de la pandèmia a Catalunya les darreres setmanes, l’Ajuntament ha decidit tancar un programa en el qual cap acte començarà més tard de les 8 del vespre, tot i que es mantenen algunes de les cites més tradicionals de la celebració, com ara l’Espígol, les Danses i el Ball de coques.

Entre d’altres coses, el govern municipal va donar compte ahir, en un ple ordinari, del programa de Festa Major d’aquest 2021. “Com Ajuntament, una vegada més, nosaltres entenem que no ens podem quedar de braços creuats. Creiem que tenim l’obligació de ser imaginatius a l’hora de buscar solucions que ens permetin organitzar activitats festives i culturals amb les màximes garanties sanitàries, com hem estat fent des de l’inici de la pandèmia”, afirma l’alcalde, Carlos Brull.

El programa de festes presentat ahir té un primer acte el 8 d’agost, amb la celebració de les Danses a les 20 hores. Es tracta d’un acte de reconeixement públic a persones i entitats del poble que, en aquesta ocasió, es concentrarà a l’envelat de l’Euterpe, malgrat que, tradicionalment, consisteix en un cercavila que porta les autoritats, els quintos i les pubilles als domicilis de cadascun dels homenatjats.

El divendres 13 d’agost s’ha previst el tradicional repic de campanes i enlairada de coets i el pregó a l’envelat de l’Euterpe en un horari de mitja tarda (les 17.30 hores).  El programa del dia 13 el tancarà un Concert de Quintos, amb els grups prioratins Primera Cita i Mano’s Rock, i amb un horari del tot inusual (les 20 hores) per a un concert de pop i rock adreçat al públic més jove.

L’endemà, 14 d’agost, hi ha previstos els següents actes: Cat Rock en Família (espectacle infantil), a les 11 hores, i un concert amb l’orquestra Nueva Alaska, a les 20.00. La jornada del diumenge dia 15 (Festa de la Mare de Déu d’agost) començarà amb el tradicional Espígol, que enlloc de recórrer els carrers es concentrarà en l’envelat de l’Euterpe. Entre els actes del 15 d’agost, hi ha programada una funció de teatre (amb el grup jove de la companyia l’Artesana) i el Ball de Coques (a les 20 hores) també a l’envelat de l’Euterpe i no a la plaça de la Quartera, tal com és tradicional.

La Festa Major es clourà el dilluns 16 d’agost amb l’espectacle “Camins de jota”, a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, la Banda de Música Vila de Falset i l’associació de dansa La Clavellinera.

Autocaravanes, plaques solars i altres

El ple d’ahir dimarts va incloure altres punts en l’ordre del dia, entre els quals destaca una modificació de crèdit que permetrà afrontar l’habilitació d’un aparcament municipal d’autocaravanes al carrer Cèsar Martinell, prop del celler cooperatiu. Un pàrquing que comptarà amb una àrea de servei per a aquest tipus de vehicles, en el benentès que és una tendència de turisme a l’alça. En aquest sentit, la Plataforma d'Autocaravanes Autònoma, que ha assessorat l’Ajuntament, considera que Falset té un important atractiu turístic per a aquest tipus de viatger, “ja que conserva una estructura i rural tradicional i un entorn natural, agrícola sense grans estridències que pot despertar l'interès pel turisme rural i vitivinícola”.

El ple també va aprovar la Instal·lació d’una pilona automàtica hidràulica a l’entrada de la plaça de la Quartera des de la placeta del Comte, amb l’objectiu de regular millor l’accés de vehicles a la plaça. Els veïns de la plaça comptaran amb un comandament d’accés per al seu ús exclusiu. La decisió es pren amb motiu de millorar la seguretat a la plaça de la Quartera, atès que és un espai públic amb gran afluència de persones, entre els quals molts infants, i encara més durant l’estiu i les vacances escolars.

Una altra inversió aprovada ahir és l’adquisició de les plaques solars que, abans de final d’any, faran possible l’entrada en funcionament d’una planta solar fotovoltaica d’auto-consum a l’escola Antoni Vilanova, finançada amb fons municipals i del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC).