dimarts, 25 juliol, 2023
Una exposició amb fotografies inèdites i altres activitats per recordar els atacs aeris que van castigar Falset amb motiu de la Batalla de l’Ebre

Falset commemora aquest cap de setmana el 85è aniversari del bombardeig que va patir el poble i la comarca del Priorat l’estiu de 1938 arran del començament de la Batalla de l’Ebre. Configuren els actes del cap de setmana: la inauguració d’una exposició que mostra material fotogràfic fins ara inèdit, una recreació històrica, una passejada pels escenaris del bombardeig, una visita guiada al refugi dels Guiamets i la projecció d’un petit documental audiovisual que recull testimonis de nens i nenes del Falset de l’any 1938.

El conjunt d’actes està organitzat conjuntament per l’Ajuntament, el Castell de Falset Museu Comarcal i la Biblioteca Salvador Estrem i Fa i compta amb la col·laboració de l’associació No Jubilem la Memòria, l’Ajuntament dels Guiamets i del grup de recreació històrica “Ejército del Ebro”.

El programa arrenca aquest divendres (19.00 h.) amb una visita guiada al refugi dels Guiamets, visitable des de fa poc. Aquest acte requereix d’inscripció prèvia a la Biblioteca de Falset.

L’endemà, dissabte, les activitats continuaran a les 11.00 amb una passejada guiada pels escenaris dels bombardejos a Falset, que anirà a càrrec de l’historiador Josep Munté i del periodista Toni Orensanz. A la tarda del dissabte (19.00 h), el programa ha previst una recreació històrica a càrrec del Ejército del Ebro, que tindrà com a escenari el recinte del Castell de Falset. En acabar (20.00 h.), s’ha programat la inauguració de l’exposició temporal que du per títol: “Falset bombardejat. 85 anys”.

El diumenge, el cap de setmana d’activitats es clourà amb una projecció centrada en el bombardeig de Falset, amb testimonis inèdits i imatges cinematogràfiques del 1938.

Exposició temporal

L’exposició “Falset bombardejat. 85 anys” podrà visitar-se fins a l’11 de setembre, en horari d’obertura del Castell de Falset Museu Comarcal. La mostra, en bona mesura, és hereva de la que ja va celebrar-se el 2013 (amb motiu del 75è aniversari), tot i que incorpora algunes fotografies  inèdites fins a la data.

Les imatges que s’exposen mostren alguns dels edificis i carrers castigats per l’aviació franquista el 29, 30 i 31 de juliol de 1938. Entre les fotografies n’hi ha cinc del cèlebre fotoperiodista Agustí Centelles, cedides per la pròpia família, mentre que la resta d’imatges provenen de la Biblioteca Nacional de España i de l’Arxiu de la Biblioteca de Montserrat.

L’exposició també permetrà veure un audiovisual que recull testimonis del bombardeig i el fragment d’una pel·lícula del 1938 on es veuen alguns carrers de Falset després dels atacs aeris de l’aviació franquista.