dijous, 1 setembre, 2016
La trobada de gegants i elements festius del diumenge és un dels actes més populars d’aquestes festa tradicional de la localitat

Falset celebra aquest cap de setmana la festa en honor de Santa Càndia, patrona de la localitat. La trobada de gegants i altres elements de festa és un dels actes més populars de la celebració, diumenge al matí. La festa començarà el matí de dissabte amb el repic de campanes i l’enlairada de coets. Al llarg de tot el matí, l’Associació de Comerciants de Falset organitza una nova edició de la fira Fora Estocs en diversos espais del poble. De les 10 del matí a les 12 del migdia, s’ha previst una tirada de tir amb arc al pavelló poliesportiu, oberta a tothom que vulgui posar a prova les seves habilitats.

També dissabte al matí (a partir de les 11.30), s’ha programat un campionat de partides ràpides d’escacs a la plaça de la Quartera, organitzat per la Delegació de Tarragona de la Federació Catalana d’Escacs. Ja a la tarda, hi ha prevista la cercavila “petita” de Santa Càndia: es tracta d’una cercavila que protagonitzen els nens i nenes del poble amb els seus propis elements de festa. El sopar de Santa Càndia (a partir de les 21.30 hores) i els posteriors ball de nit i discoteca mòbil, tancaran el programa de dissabte.

Pel que fa al diumenge, les activitats començaran a les 7 del matí amb les matinades. La trobada de gegants és el plat fort del matí i un dels actes més populars d’aquesta tradicional celebració. La cercavila gegantera començarà a les 10.30 del matí i està previst que la ballada final i el lliurament de records tingui lloc a les 12.30 a la plaça de la Quartera. La Missa Major a les 13 hores i el lliurament dels premis del Concurs Literari de poesia i narrativa, que enguany celebra el seu 25è aniversari, completaran el programa de la jornada.

Tot i que amb el pas dels anys, la festa de Santa Càndia s’ha convertit en la “festa petita” de Falset, durant anys va ser la Festa Major del municipi. Va ser en la segona meitat del segle XX que la Festa Major va passar a fer-se a mitjans d’agost –quan tradicionalment era la “festa petita”–, que és quan ara se celebra. En paraules del regidor de Festes, Joan Coll, “cal que mantinguem amb il·lusio aquestes festes perquè allò que ens defineix com a poble i ens diferencia dels altres, té molt a veure amb les nostres tradicions i la manera de viure-les. Perdre les tradicions és perdre la identitat, i això no ens ho podem permetre”.

Foto: Maria Pi.