dimecres, 5 juny, 2024
La jornada, que fa una crida a la participació i a informar sobre els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), tindrà en l'activitat "Falset apaga els llums i encén els estels" un dels actes més destacats

Falset celebra aquest dissabte 8 de juny la Jornada del Medi Ambient amb la intenció d'informar i conscienciar sobre els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En aquesta jornada hi tindran cabuda exposicions, xerrades, activitats d’observació astronòmica i també espais per als infants, entra altres actes.

La jornada es planteja amb voluntat de ser participativa durant tot el dia. En aquest sentit, s'ubicaran set exposicions en diferents punts del poble, les quals es podran visitar entre les 11 del matí i les 8 del vespre. Emplaçades en zones on refugiar-se de la calor, les exposicions seran "Compost" (carrer Miquel Barceló), "Qui embruta el mar?" (plaça Àngel Marquès), "Camins històrics i tradicionals de les comarques de Tarragona" (plaça Àngel Marquès), "Quan parlem d'estalviar energia, tu tens la paraula" (placeta Neus Català, "Violència masclista en la parella" (Castell de Falset - Museu Comarcal), "Refugiats, l'odissea cap a Europa" (Casa de la Festa) i "Els Objectius de Desenvolupament Sostenible" (plaça del Castell).

Montsant Ossó, regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament, destaca que "si bé tots hem sentit a parlar alguna vegada dels ODS, sovint no hem anat més enllà per comprendre'ls i saber què impliquen i què podem fer al respecte com a individus i com a comunitat". En aquest sentit, Ossó subratlla que "aquestes exposicions ens hi permetran fer una primera aproximació, alhora que amb les xerrades, tallers i altres activitats programades podrem aprofundir en alguns temes concrets".

Pel que fa a les xerrades, l'Ajuntament de Falset, organitzador de la jornada, n'ha programat dues. D'una banda, "La sequera i el canvi climàtic al Priorat" (11.30 h, Absis del Castell de Falset), a càrrec del climatòleg falsetà Joan Ramon Coll. De l'altra, "Per què és important preservar els cels foscos (11.30 h, Absis del Castell de Falset), a càrrec de l'astrofísic i químic Joan Anton Català.

"Falset apaga els llums i encén els estels” per gaudir del cel nocturn

L’activitat "Falset apaga els llums i encén els estels” serà un dels actes culminants de la jornada. A les 23 h s’apagarà l’enllumenat del poble per poder contemplar el cel nocturn amb telescopis. Aquesta activitat d’observació interpretativa i guiada es durà a terme a la plaça del Castell de Falset. L’Ajuntament recomana a les persones que vulguin gaudir-ne que arribin a la plaça abans de les 22:45 h.

A aquesta activitat s’hi sumaran dues sessions, també d’observació interpretativa, que en aquest cas giraran al voltant de les constel·lacions i la seva mitologia. Les sessions d’observació es duran a terme a les 23.15 h i 23.45 h, a la plaça del Malanyet.

Espais i jocs per als infants

L'Ajuntament de Falset també ha programat espais i activitats per a infants a partir de 6 anys, en aquest cas en la zona de l'Euterpe. D'11 a 14 h, podran participar en el joc "Hola Watty", que els permetrà conèixer diferents maneres de generar energia i estalviar-ne. Ja a la tarda, de 17 a 20 h, serà el torn del joc "L'energia en un dia!", que incideix en l'ús responsable i eficient d'aquesta. A més, tant al matí com a la tarda hi haurà habilitat un inflable que, també a manera de joc, informa i consciencia sobre la recollida de residus i el reciclatge.