dilluns, 22 febrer, 2021
En aquesta edició, els eixos temàtics seran la transmissió de la jota, la jota com a element de creació i els contextos de la jota

Falset tornarà a acollir els dies 21, 22 i 23 de maig el Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, congrés que ja va acollir en la seva primera edició l’any 2018. Aquesta segona edició, que reunirà altre cop experts i aficionats, girarà al voltant de tres eixos temàtics: la transmissió de la jota, la jota com a element de creació i els contextos de la jota. Les taules rodones i comunicacions de caràcter acadèmic i científic (al voltant d’aquests tres eixos) s’alternaran els tres dies amb activitats de caire més lúdic. A més, durant la primera quinzena de maig tindran lloc diferents activitats complementàries del congrés a Tortosa, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021. I a Falset, el dia 20 també s’hi presentarà el disc de la Fonoteca de Catalunya “Cançons del Priorat”.

El Congrés sobre la Jota als territoris de parla catalana, que es troba en procés de recepció de propostes de comunicacions, és organitzat conjuntament pel Departament de Cultura, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset. Compta amb la col·laboració d’entitats, entre d’altres de l’Associació Cultural "La Clavellinera” de Falset.

La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats.

Reivindicació de la jota com a manifestació ben viva de la cultura i la tradició

La jota és una manifestació ben viva de la cultura i la tradició. Ha arribat als nostres dies gràcies a la transmissió que se n'ha fet durant generacions, en la vida quotidiana, en la festa, en l'educació formal i informal, en l'estudi...

Per a Rosa Poy, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Falset, “el Congrés de la Jota assumeix el seu rol en la reivindicació d'aquesta manifestació cultural, i posa en valor la seva història, el seu caràcter identitari, els seus usos i la importància de les diferents formes de transmissió”.

En aquest sentit, l’alcalde de Falset, Carlos Brull, afirma que “és un plaer per al nostre poble acollir el congrés, i contribuir a mantenir viva la jota, aprofundir en el seu coneixement i estendre'l per tots els territoris de parla catalana”.

Publicació del llibre del 1r Congrés

L’editorial Afers ha publicat recentment el llibre “La jota als territoris de parla catalana”. Aquest llibre recull els textos de les ponències i les comunicacions presentades al 1r Congrés de la Jota, organitzat a Falset entre el 19 i el 21 d’octubre del 2018. A més dels divuit articles, s’hi inclouen les «Cantclusions» del Congrés, cantades per enversadors i enversadores de cant improvisat, així com un recull bibliogràfic actualitzat sobre la temàtica.