dimarts, 18 maig, 2021
El programa del Congrés es completa amb diferents taules rodones, en les quals experts de diferents àmbits i territoris de parla catalana i de l’Aragó compartiran experiències vinculades als tres àmbits del Congrés: la transmissió de la jota, la jota com a material creatiu i els contextos de la jota.

Durant els propers 21, 22 i 23 de maig de 2021 tindrà lloc a Falset la segona edició del Congrés de la Jota, després de l’èxit i l’expectativa creada pel primer congrés, celebrat al 2018. El Departament de Cultura mitjançant la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Falset, són els organitzadors d’aquesta segona edició del congrés, que es dividirà en tres  àmbits temàtics, i que comptarà amb conferències, presentacions i un seguit d’activitats complementàries.

La ponència inaugural del Congrés, La jota a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, anirà a càrrec del musicòleg Ramon Vilar, aprofitant també la proximitat del centenari d’aquesta gran obra, l’any 2022.

El programa del Congrés es completa amb diferents taules rodones, en les quals  experts de diferents àmbits i territoris de parla catalana i de l’Aragó compartiran experiències vinculades als tres àmbits del Congrés: la transmissió de la jota, la jota com a material creatiu i els contextos de la jota. Cada àmbit serà completat per un seguit de comunicacions, prèviament seleccionades per un comitè científic, i que serviran per enriquir el contingut de les ponències i generar iniciatives de debat i de reflexió entre els assistents.  El Congrés comptarà també amb un espai de presentacions de projectes, creats o desenvolupats des del primer congrés.

També cal destacar conferències com la de Lluís-Xavier Flores: Dansa, ball o ball de plaça?. La jota com a gènere coreicomusical en la Catalanofonia, o la ponència Les jotes de la colònia: globalització en el temps de la Maria Castanya, a càrrec de Francesc Tomàs, i que tancarà l’apartat acadèmic del Congrés.

Cadascun dels àmbit temàtics descrits es tancarà amb unes “cantclusions”. És a dir, unes conclusions cantades en les quals cantadors de diferents territoris improvisen o adapten els seus textos al que s’ha exposat al Congrés. Seran intervencions a càrrec d’Alícia Olivares i Jordi Cloquell, de Mallorca; Imma Sopa i el grup Repicatalons, d’Amposta; i el grup Corrandes son corrandes, de Sabadell.

Tot i que es preveu que l’activitat sigui presencial, i sempre que l’evolució de la pandèmia així ho permeti, les sessions del Congrés també es podran seguir al canal de Youtube del Departament de Cultura de la Generalitat a través de reproducció en línia.

El Congrés es completarà amb un seguit d’activitats complementàries com els tres espectacles de gran qualitat, adaptats a les circumstàncies de la situació sanitària i oberts als habitants de Falset i públic general mitjançant  reserva prèvia d’entrades. L’espectacle del divendres 21 de maig introduirà  una de les tendències temàtiques que apunta l’organització del congrés per a properes edicions: la internacionalització. Per això es presentarà l’espectacle basat en la cultura del fandago jarocho i huasteco anomenat Ressons de Fandango de Sotavent, a càrrec del grup Tlalli, i que també comptarà amb diversos convidats. El vespre de dissabte 22 Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran el seu espectacle Camins de jota, amb la col·laboració de la banda de música ‘Vila de Falset’, La Clavellinera, Guardet lo Cantador i la seva rondalla, i el dolçainer Pau Puig.  Finalment, diumenge 23 al migdia es reproduirà en format d’espectacle una ronda ebrenca i dels Ports, a càrrec de l’escola de ball, cant i música tradicional Lo Planter i el grup Fartabelitres, amb la participació final de la banda de música Vila de Falset, sota el nom de Ballant sons emmascarats.

El Congrés és una nova aposta de les administracions i entitats organitzadores per posar en valor la jota com a activitat (element) cultural d’arrel tradicional que inclou ball, música i vers (cant). I fer-ho tant des de la seva vessant acadèmica com artística, posant un especial èmfasi en la transmissió i la creació, però també en el seu context històric, social, cultural i territorial des d’una visió actual.

> Programa complet i inscripcions