dijous, 15 abril, 2021
El Ple també va aprovar una moció per una gestió sostenible de l’aigua del Priorat, una modificació de crèdit per fer millores al camí dels Fontanals i la modificació puntual del POUM en relació amb tanatoris i sales de vetlla

El Ple de l’Ajuntament de Falset va aprovar dimarts una moció que demana la derogació del Decret Llei 16/2019 d’energies renovables, més concretament “una moratòria de llicències per a la implantació de centrals d’energies renovables i les seves línies d’evacuació al territori fins a la concreció d'un Pla comarcal de transició energètica consensuada amb els agents socioeconòmics de la comarca”. En aquest sentit, cal recordar que ja hi ha plantejats a Falset dos projectes de centrals d’energies renovables, projectes als quals l’Ajuntament s’oposa i presentarà al·legacions el pròxim dilluns 19 d’abril. El consistori subratlla que “si bé som defensors de la transició energètica, també volem que aquesta sigui respectuosa i proporcionada, i que no impliqui trinxar el paisatge i un territori que des de fa molts anys treballa per preservar aquest paisatge i per un model de desenvolupament sostenible”.

En el ple de dimarts, l’Ajuntament de Falset també va aprovar una moció “per una gestió sostenible i transparent de l’aigua al Priorat”. Entre d’altres arguments, el text exposa que, a la comarca del Priorat, “la vitalitat del sistema hídric és determinant per garantir la pervivència del nostre patrimoni natural, ric i divers. Un patrimoni que  configura el nostre paisatge, que opta a ser reconegut per la UNESCO com a paisatge cultural agrícola patrimoni mundial”.

Millores en el ferm del Camí dels Fontanals

A banda d’aquestes dues mocions, el Ple també acordar una modificació de crèdit que permetrà destinar més de 10.000 euros a millores en el ferm del camí dels Fontanals.  L’actuació en aquest camí era un compromís de l’actual equip de govern i una reivindicació dels veïns i propietaris de les finques a les quals dona accés. Així doncs, la intervenció se centrarà a reparar els nombrosos clots i zones d’asfalt malmès a fi que  el camí sigui més funcional i permeti una millor circulació dels vehicles.

Modificació puntual del POUM en relació amb tanatoris i sales de vetlla

El Ple també va aprovar inicialment la Modificació puntual del POUM que regula les zones on poden instal·lar-se tanatoris i sales de vetlla. Així doncs, aquesta modificació proposa que no puguin instal·lar-se en les zones considerades “ciutat jardí”, alhora que delimita noves zones on sí poden ubicar-se, com els voltants del cementiri municipal. Cal recordar que, el passat juliol, l’Ajuntament ja va aprovar la suspensió de llicències en relació amb la instal·lació de tanatoris i sales de vetlla en les zones considerades “ciutat jardí” del municipi. La suspensió arribava setmanes després que el ple aprovés el text refós que donava llum verd a aquesta possibilitat urbanística, la qual va generar una important preocupació ciutadana i la petició de revocar aquest possibilitat, preocupació de la qual se’n va fer ressò el consistori.

Robert Coll substituirà Núria Borràs a l’equip de govern

La regidora de l’Ajuntament de Falset Núria Borràs deixarà el càrrec, un cop es va donar compte de la seva reúncia per motius personals. El designat per substituir-la serà Robert Coll (número 9 en la llista d’independents per Falset-Acord Municipal), que assumirà les competències fins ara en mans de Borràs: Afers socials, Polítiques d'igualtat, Participació ciutadana i Comerç.