dilluns, 20 setembre, 2021
L’exposició, que s’inaugura aquest dissabte (25 de setembre a les 18 h) i té la natura feréstega i esplendorosa com a nexe d’unió, reuneix obres dels pintors Josep Icart, Josep Roig Aguiló, Josep Cruañas i Benet Sarsanedas, i de l’escultora Begoña Uriarte

El Castell de Falset acollirà del 25 de setembre al 7 de novembre l’exposició temporal de pintura i escultura Els paisatges de l’art, fruit de la col·laboració amb l’Arxiu Morató Aragonès (AMA) de Cornudella de Montsant.

L’exposició reuneix l’obra de dos pintors tarragonins ja desapareguts, Josep Icart (1928-1985) i Josep Roig Aguiló (1956-1987), al costat de l’obra de dos veterans en actiu,  Josep Cruañas (Maià de Montcal, 1942) i Benet Sarsanedas (Rupit, 1942). A l’obra d’aquests s’hi suma també la de l’escultora basca resident a Barcelona Begoña Uriarte (Arrasate, 1946).

El nexe d’unió entre tots ells és la força de la natura feréstega i alhora esplendorosa que han sabut copsar en les seves obres. Aquestes conviden el públic a descobrir i redescobrir diferents lectures i interpretacions sobre el paisatge. D’altra banda, i tot i que les obres exposades no se cenyeixen als paisatges prioratins, també els uneix haver estart atrapats cadascun d’ells en el seu dia per la força plàstica i tel·lúrica del Priorat i el Montsant. L’última, l’escultora Begoña Uriarte, que va ser convidada per l’AMA a una estada d’art al Priorat just abans de la pandèmia.

En les obres exposades al Castell de Falset - Museu Comarcal, els visitants trobaran un Icart que sorprèn per la contundència cromàtica de negres, rojos i terres (característics de la seva primera època d’abstracció); un Roig Aguiló que destaca per la força que desprèn el seu cromatisme en blaus i blancs extremadament subtils; un Sarsanedas que ressalta la gestualitat del traç recreant els mil matisos de verds i vermells; un Cruañas que dona carta de protagonisme a una llum diàfana, i una Uriarte que posa el contrapunt amb una sèrie d’escultures de petit format i plafons fets amb planxes d’acer, fustes, ceràmica, pedres i materials de rebuig trobats a l’atzar.

L’exposició Els paisatges de l’art, que s’inaugura aquest dissabte 25 de setembre a les 18 h, neix amb vocació de continuïtat. Tant el Castell de Falset - Museu Comarcal com l’Arxiu Morató Aragonès comparteixen, d’una banda, la voluntat d’ampliar l’oferta cultural a través d’exposicions temporals que recullin i donin projecció pública al treball dels artistes i, de l’altra, contribueixin a la promoció de la comarca amb l’art plàstic com un dels eixos culturals.

Atenció a la premsa i contacte

La directora de l’Arxiu Morató Aragonès i coordinadora de l’exposició, M. Elena Morató, romandrà a disposició de premsa i mitjans durant tot el matí del 25 de setembre de 10 a 14 h (arxiumoratoaragones@gmail.com).

 

CASTELL DE FALSET - MUSEU COMARCAL.
Carrer de Bonaventura Pascó, s/n. 43730 Falset
977 830 434 / museu@falset.org
Horari: Dilluns, dijous, divendres i dissabte: 10-14 h i de 17-19 h. Diumenge: 10-14 h.