dijous, 29 abril, 2021
Demà divendres comença la segona edició online del certamen, mentre que ja són vora 500 els tastos reservats per fer en els cellers fins al 31 de maig

El cap de setmana marca l’inici d’una Fira del Vi de Falset (Mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant) repensada i adaptada expressament a la pandèmia i les mesures sanitàries en vigor. Una fira que, més enllà dels actes d’aquest cap de setmana, presencials i online, es prolongarà durant el mes de maig, amb tota la comarca fent de “recinte firal” i amb una cinquantena de cellers oferint degustacions prèvia reserva. En només quatre dies, ja s’han reservat online al voltant de 500 tastos.

 

Va ser dilluns passat (26 d’abril), coincidint amb la fi del confinament comarcal, que la Fira del Vi de Falset va estrenar la seva plataforma online: www.firadelvi.org Una plataforma que permet reservar degustacions, amb aforament limitat a 6 persones, en 52 cellers de la comarca del Priorat, pertanyents a la DOQ Priorat i DO Montsant entre l’1 i el 31 de maig. Des de dilluns passat, la mitjana de reserves diària supera el centenar de degustacions, principalment per a aquest cap de setmana, que són les dates clàssiques de celebració del certamen.

 

“Estem molt contents, però també volem insistir en el fet que hi ha cellers que ofereixen degustacions entre setmana i tots els dies del mes de maig, amb l’objectiu d’esponjar les visites i evitar les aglomeracions en dies molt concrets”, explica l’alcalde de Falset i president de la comissió organitzadora de la Fira, Carlos Brull. “Si aquest any li hem donat la volta completament al certamen és per compaginar la voluntat de fer la Fira amb la necessitat de respectar meticulosament les mesures sanitàries”, afegeix.

 

L’objectiu no és cap altre que la Fira del Vi, malgrat les circumstàncies, segueixi sent una plataforma al servei del sector vitivinícola i que ajudi a dinamitzar la comarca en uns moments tan complicats com els actuals. És per això que, davant la impossibilitat de tenir grans concentracions de gent en un sol espai, aquells que ho vulguin poden desplaçar-se als cellers amb la idea de tastar i comprar els vins de manera semblant a com ho farien en una edició del certamen convencional.

 

Lògicament, els aforaments estaran limitats (a un màxim de sis persones) i l’organització demana a tots els cellers que garanteixen plenament les mesures contra la Covid-19. En cas que, al llarg del mes de maig, les mesures desaconsellin o no permetin la iniciativa, l’organització reprendrà aquesta fórmula més endavant.

Sempre amb l’objectiu de garantir la seguretat sanitària d’acord amb la normativa existent, l’activitat que la Fira del Vi i els cellers proposen no és ben bé una visita, sinó més aviat una degustació a l’aire lliure (a peu de vinya, per exemple) o en un espai ventilat i prou gran. “El que intentem és que passi a peu de celler o de vinya el que passava quan fèiem la Fira a Falset, que vinaters i públic es vegin les cares, es coneguin, tastin uns vins i en compri aquell que vulgui”, insisteix l’alcalde.

FIRA ONLINE

D’altra banda, la Fira del Vi de Falset celebra específicament aquest cap de setmana una edició online, de la mateixa manera que va fer el 2020, quan el confinament era domiciliari.

La 2a Fira del Vi de Falset ONLINE començarà aquest divendres 30 d’abril a les 20.30 hores, amb el Tast de Blancs, un clàssic del certamen que permet conèixer, any rere any, els vins blancs que elaboren les dues denominacions vitivinícoles de la comarca del Priorat: DO Montsant i DOQ Priorat. El Tast de Blancs està organitzat , any rere any, per Aguiló Vinateria i Vins i Olis del Priorat.

Pel que fa al dissabte 1 de maig, el programa preveu una inauguració virtual (12.00 h), que presidirà la consellera de Justícia de la Generalitat, Esther Capella. Posteriorment (13.00 h) hi ha organitzat un tast que permetrà conèixer les garnatxes i carinyenes de la DO Montsant i, finalment, el “Combat de Vins Montsant” (21.00), un tast poc convencional proposat per aquesta denominació d’origen de la comarca.

Pel que fa al diumenge 2 de maig, el programa s’iniciarà a les 12.00 amb la proposta de la DOQ Priorat, un acte online per conèixer les noves incorporacions a “Els noms de la terra” d’aquesta denominació d'origen. Posteriorment, a les 13.00 hores s’ha programat una xerrada titulada “Com s’ha de tastar un vi escumós?”, a càrrec d’Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers. A les 18.00, finalment, s’emetrà online l’espectacle que du per nom: “Priorat 20.2”, i en la qual el dj Pere Barceló posa música a una vintena de propostes de creadors audiovisuals de la comarca.

La programació online pot seguir-se a través de les xarxes socials de la Fira del Vi; instagram, twitter i facebook (@firadelvifalset), a més de poder-se veure per televisió (TDT), a través del canal de teleservei de l’Ajuntament de Falset.

ACTES PRESENCIALS

La Fira també compta aquest cap de setmana i durant el mes de maig amb algunes activitats de caire presencial, amb aforaments controlats i mesures sanitàries garantides. És el cas del ja clàssic Tast amb dones, organitzat per Clos Figueras a Gratallops; el Soirée a la vinya del celler Perinet;  o dels menús i maridatges que ofereix el restaurant l’Aspic durant el mes de maig.

Com és habitual, el certamen també mira de proposar un seguit d’activitats i espectacles de caire estrictament cultural. És el cas del concert que Koko-Jean & The Tonics ofereix dissabte a les 19.00 hores al teatre de l’Artesana de Falset. Però també de la presentació del llibre L’aigua que vols, Premi Sant Jordi, de Víctor Garcia Tur, organitzat per Òmnium Priorat a la Biblioteca de Falset (demà divendres a les 19.00 h). Alhora, la Biblioteca també acull durant tot el mes de maig un seguit d’activitats que miren d’harmonitzar el vi, la lectura i la literatura.