dilluns, 2 març, 2020
L’obra de Josep Llop Tous transita entre la ficció i la no ficció, i s’emmarca principalment al Camp de Tarragona i en dues viles principals: Tarragona i Falset

La sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat acollirà aquest divendres 6 de març, a les 19 h, la presentació de la novel·la històrica “La memòria salvada”, de Josep Llop Tous, publicada per Silva Editorial. Josep Llop Tous (La Canonja, 1951) és arquitecte de professió, a la vegada que un estudiós interessat en edificació, patrimoni, urbanisme, ordenació territorial i història. És autor de nombrosos articles i llibres de divulgació i crítica. De tot plegat en beu “La memòria salvada”, que aplega i recull -a la manera de narrativa de ficció- moltes d’aquestes investigacions, coneixements, publicacions, vincles i afanys.

L’obra gira al voltant de la descoberta, l’any 1969, d’unes restes funeràries a una antiga església dels jesuïtes, viscuda i explicada per un nen que acompanya al seu avi, mestre de cases. Aquesta descoberta desperta un enigma, una reflexió en pro de la memòria i la suma de relats contats per diverses veus que van del segle XVI al XIX: els cavallers Lluís Gavaldà i Onofre Morell Gavaldà -nissaga familiar i central d’aquesta història-, l’escriptor Baltasar Gracián, el missioner i arquitecte Antonio Forcada i el polític Antoni de Magrinyà. A la novel·la, apareixen també noms destacats com el bandoler Pere Voltor, els arquitectes renaixentistes Jaume Amigó i Pere Blai, la metgessa i pedagoga Elena Maseras, etc. Aquest gran fris de personatges s’emmarca principalment al Camp de Tarragona i en dues viles principals: Tarragona i Falset.

“La memòria salvada” transita entre la ficció i la no ficció i participa de diversos gèneres i subgèneres: relat d’intriga, història èpica, narració familiar, fulletó romàntic, biografia novel·lada, assaig breu d’idees, divulgació històrica i artística, entre d’altres. Aquest caràcter sintètic i variat en l’escriptura, sumat al seu dinamisme i humanitat, facilita una lectura molt amena i, al mateix temps, rigorosa.

La presentació de “La memòria salvada”, aquest divendres 6 de març a Falset, comptarà amb la participació de l’autor Josep Llop Tous i les intervencions de l’alcalde Carlos Brull, l’editor Manuel Rivera, la bibliotecària Núria Llebaria i el director i actor de teatre Joan Martínez.