diumenge, 10 gener, 2021
10 de gener de 2021

Atesa la important afectació del temporal Filomena al municipi de Falset,  al llarg de les darreres 48 hores, l’Ajuntament de Falset informa:

  1. El servei elèctric, de gas natural i de telefonia (que van veure’s interromputs la nit de dissabte  a diumenge, fins a un total de 15 hores) s’ha restablert al llarg del dia d’avui, sense necessitat de recórrer als generadors elèctrics que la companyia elèctrica ha desplaçat fins a la comarca del Priorat a primera hora d’aquest matí.
  2. En aquest sentit, l’Ajuntament es felicita del restabliment d’aquests serveis essencials, però alhora vol mostrar la seva sincera preocupació davant de fets com aquests, que van deixar sense comunicació, electricitat ni calefacció a gairebé un miler de persones del municipi a temperatures sota zero i en un moment especialment delicat atesa l’emergència social i sanitària que vivim.
  3. L’Ajuntament traslladarà aquesta preocupació a les administracions superiors, en entendre que, avui dia, incidents com aquest són intolerables, malgrat l’excepcionalitat del temporal, i que cal treballar per evitar que tornin a repetir-se. La situació viscuda no s’explica tan sols per una nevada històrica, sinó també per la falta d’atenció i manteniment d’un seguit d’infraestructures bàsiques, com és el cas de les línies elèctriques secundàries.
  4. L’Ajuntament ha acordat avui amb el departament d’Educació de la Generalitat que tant l’escola local (CEIP Antoni Vilanova) com l’institut d’ensenyament secundari (INS Priorat) romandran tancats demà dilluns davant la impossibilitat municipal de garantir que els accessos a aquests centres d’ensenyament siguin practicables i segurs. Paral·lelament, el Consell Comarcal del Priorat també ha suspès totes les rutes de transport escolar de la comarca.
  5. L’Ajuntament, mitjançant fons estrictament municipals, ha establert un servei de retirada de neu dels carrers i de llançament de sal, que es manté tant el dia com la nit i que fins ara ha prioritzat la neteja de les vies principals del municipi, així com dels accessos al poble, els serveis essencials, els parkings i els polígons. No obstant això, i a conseqüència de la gravetat del temporal, està previst que sigui el matí de dilluns quan les màquines puguin netejar i deixar en unes mínimes condicions tots i cadascun dels carrers del centre urbà.
  6. La situació és encara molt complicada, i l’Ajuntament vol insistir que cal evitar aquells desplaçaments que no siguin estrictament necessaris i que cal estar molt alerta en sortir al carrer atès el perill que comporten la calçada i les voreres gelades, el trencament de branques dels arbres i el despreniment de gruixos de neu de les teulades, cornises, etc.
  7. L’Ajuntament demana la col·laboració de tots els veïns i veïnes, a fi i efecte que facin caure la neu dels balcons, baranes, fanals, terrats i cornises i que retirin les torretes que puguin caure al carrer i provocar danys. Igualment, demana la col·laboració de tothom a l’hora de retirar la neu davant dels accessos a les cases i garatges.
  8. L’Ajuntament preveu que, més enllà de la nevada puntual d’aquest cap de setmana, els propers dies i setmanes seguiran sent d’allò més complicades, amb la qual cosa caldrà un esforç important per part del municipi, el veïnat i les administracions superiors amb objecte d’anar recuperant, a poc a poc, la normalitat.