dilluns, 19 octubre, 2020
19 d’octubre de 2020 / 10.34 hores

L’Ajuntament de Falset informa:

1. La residència Les Vinyes ha estat intervinguda, durant el dia d’avui, pels departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, la qual cosa entenem i respectem en tractar-se d’una decisió presa per la màxima autoritat sanitària del país.

2. La intervenció en aquest centre residencial de gestió privada es pren atesa “una situació excepcional d’impossibilitat per absència de mitjans personals, materials, circumstàncies físiques i d’altra índole”.

3. L’Ajuntament havia expressat reiteradament a l’entitat gestora de la residència Les Vinyes i als departaments de Salut i de Treball i Afers Socials i Família de la Generalitat, la necessitat de donar resposta a una crisi sanitària que segueix afectant la majoria dels residents, que ha causat la mort de diverses persones i té enormement preocupats els familiars i el conjunt de la població.

4. Com hem comunicat en tot moment al departament de Salut de la Generalitat , l’Ajuntament reitera el seu oferiment de col·laboració en aquests moments complicats, en entendre que la prioritat, ara mateix, no pot ser cap altra que la salut pública i la vida de les persones infectades.

Aquesta és la nota pública emesa conjuntament aquest matí pels departaments de Salut i Treball de la Generalitat de Catalunya:

Salut i Treball, Afers Socials i Famílies acorden intervenir i obrir expedient sancionador a la residència Les Vinyes de Falset

L'entitat STS, Gestió de Serveis Sociosanitaris assumirà la direcció i la gestió del centre per a gent gran

El Departament de Salut ha intervingut la residència Les Vinyes de Falset per la situació complexa en quant a contagis que presenta aquest centre d’atenció a la gent gran, amb un brot de covid-19 que afecta 109 residents i 22 treballadors. Per la seva banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador, i no es descarta la presa de mesures cautelars, davant dels incompliments en l'aplicació de les mesures específiques en matèria de gestió de la crisi sanitària als centres residencials.

Per tal d’estabilitzar la situació al centre residencial, el Departament de Salut n’ha assignat provisionalment la direcció i la gestió, fins ara a mans de Corfalin, a STS, Gestió de Serveis Sociosanitaris. Les dotacions de personal que siguin necessàries al centre residencial les aportarà la nova gestora i el personal actual del centre en quedarà sota la seva direcció.

Aquesta intervenció té l’objectiu principal de realitzar un pla d’actuació que garanteixi la viabilitat tècnica de la residència en el seu conjunt tant en aspectes sanitaris, socials, organitzatius i de gestió de qualitat a curt i mig termini.

L’aportació concreta de recursos humans de la nova gestora estarà condicionada a la realització d’una auditoria integral inicial que permeti determinar l’estat de la situació de la residència.

Salut ha adoptat la intervenció com a mesura, atès que els informes constaten que el centre es troba en una situació excepcional d’impossibilitat per complir amb l’Ordre SND/265/2020, de 19 de març, de mesures relatives a les residències de persones grans i centres sociosanitaris davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19. Després de visitar el centre les darreres setmanes, el Servei d’Inspecció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Salut Pública han constatat la necessitat d’aplicar la intervenció de la residència