dilluns, 14 agost, 2017
Els tècnics municipals calculen que s’ha invertit una mitjana de 40 hores per cadascuna de les lluminàries del fanal, del qual se’n celebra el 35è aniversari del seu retorn a la plaça

Falset ha aprofitat la Festa Major per inaugurar la restauració de les lluminàries i estrenar la nova il·luminació del vell fanal que presideix la Plaça de la Quartera.

La restauració ha estat un procés meticulós de treball, després que es decidís intervenir -hi atès el mal estat en què estaven les lluminàries. N’hi havia que tenien els vidres a punt de caure i totalment cremats pel foc dels diables i d’altres incidències, mentre que els portalàmpades estaven recremats i el cable havia perdut capacitat d’aïllament.

La feina que s’ha dut a terme –i que ha recaigut íntegrament en la Brigada municipal– ha necessitat d’hores de treball i de molta cura. Ha estat un procés molt laboriós.

En primer lloc, la neteja mitjançant decapatge ja va posar en evidència que els fanals eren de coure i llautó i, en conseqüència, el pas del temps els havia deteriorat molt més del que era evident a primer cop d’ull.

A partir d’aquí, ha calgut fabricar expressament els elements metàl·lics que faltaven i que integren les lluminàries (tapes, llistons, peces roscades etc.).

Igualment, ha estat necessària la reconstrucció de les parts trencades de coure mitjançant soldadura de plom i fibra de vidre, el poliment de tot el material de llautó i coure, el recobriment de totes les parts polides amb un vernís protector adequat, la substitució de tots els vidres per peces de policarbonat transparent, la confecció de fundes protectores individuals amb material ignífug per la seva protecció del foc i la pintura de totes les parts metàl·liques.

En paral·lel, lògicament, i d’acord amb la política de renovació de l’enllumenat que ara s’impulsa al nucli urbà, ja s’ha aprofitat per dur a terme la substitució del seu component elèctric (cablejat i portalàmpades) per una placa LED de 20 wts. En definitiva, els tècnics municipals calculen que s’ha invertit una mitjana de 40 hores  per cadascuna de les lluminàries.

 

35 anys del retorn del fanal a la Plaça de la Quartera

Aquesta Festa Major feia justament 35 anys del retorn del fanal a la plaça de la Quartera, on s’ha estat des de final del segle XIX tret d’un parèntesi de deu anys, entre el 1972 i el 1982. I és que en els últims anys del franquisme, l’Ajuntament va decidir remodelar la plaça de la Quartera i els encarregats tècnics del projecte, per part de la Diputació, van considerar que el fanal entorpia estèticament la façana de l’ajuntament, amb la qual cosa van proposar o bé instal·lar un segon fanal (per raons d’equilibri estètic) o bé traslladar el que hi havia a un altre lloc. En no poder convèncer els enginyers i arquitectes, el fanal va haver de migrar a un altre lloc, i el consistori va triar l’actual plaça Vella.

Va ser finalment el 1982, en el primer mandat de l’Ajuntament democràtic, que el consistori va decidir que el fanal havia de tornar al seu lloc d’origen. No és estrany, per tant, que la revista local ‘El Butlletí’ destaqués en portada (amb el titular “La farola està al seu lloc”) una informació on hi deia el següent: “El dissabte 7 d’agost va ésser traslladada de la plaça Vella a la Quartera (lloc d’origen) La Farola. Aquest canvi es va efectuar per la gent del poble que es va oferir voluntàriament”. La notícia encara afegia: “Després de deu anys d’absència a la Quartera, es va encendre per primera vegada el dia de Festa Major”.