Tot i que el nucli urbà és d’origen medieval, hi ha notícia de poblaments prehistòrics a l’enton natural de Falset des del temps del paleolític inferior, és a dir, des de fa uns 40 mil anys.

El poble de Falset neix en època medieval, al segle XII, a redòs del castell, que va ser seu administrativa de la Baronia d’Entença i després del Comtat de Prades i que va veure néixer, segons la tradició, dues reines catalanes: Elionor i Margarida de Prades, reina d'Aragó i última reina de la dinastia de Barcelona com a esposa del Rei Martí l’Humà.

En època moderna, i per la seva importància simbòlica, hi destaca la derrota que les  tropes borbòniques van patir al castell de Falset el 30 d’agost del 1714, dotze dies abans de la caiguda de Barcelona i que està considerada l’última derrota soferta per les tropes de Felip V abans de l’històric 11 de setembre.

No és fins al segle XVIII, però, que el poble viu un important creixement demogràfic i econòmic que fa que la vila superi la muralla medieval i comenci a expandir-se. Les guerres intestines del segle XIX castigaran amb força la vila que, progressivament, malgrat tot, impulsa una intensa expansió de la vinya, que viurà una forta crisi en el tombant de segle amb la irrupció de la plaga de la fil·loxera i que, en bona mesura, condicionarà l’economia agrícola de bona part del segle XX.

Si en voleu saber més.

En cas d'emergència ...
informació de contacte ► 

Comparteix

Agenda

29
Mar
Xerrada: La gestió emocional, a càrrec de la psicòloga Rosa Barceló i amb l'Associació de dones de la Quartera. A la Biblioteca municipal Salvador Estrem i Fa, c. baix 41 de Falset.
30
Mar
Taller familiar: juguem amb la realitat augmentada, amb la col·laboració de Ma. Josep Clua. A la biblioteca municipal Salvador Estrem i Fa, c. baix 41 de Falset. Places limitades.