dimecres, 9 juny, 2021
La placeta de Cal Magriñà, el Restaurant Celler de l’Aspic i L’Artesana acolliran actes del Most els dies 16, 17 i 19 de juny, respectivament

El Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi el Cava, torna a Falset i al Priorat. L’únic festival de cinema del vi de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa desembarca per cinquena vegada a la comarca. Després que el 2020 la pandèmia de la COVID-19 obligués a posposar-lo, el Most celebra una desena edició en la qual Falset n’és un escenari destacat.

El dimecres 16 de juny, a la placeta de Cal Magriñà, just darrere de la Biblioteca, s’hi projectarà el bloc Històries del vi 2, amb els curtmetratges La proyección, de Samira Karki (Argentina, 2019); Tierra de cenizas, d’Ángel Enríquez (Espanya, 2020); Eucaristía, de María Cuenca (Espanya, 2019); i Dolium Péplum, de Theo Nodet (França, 2020). L’acte comptarà amb la presentació de Roser Vernet, membre del jurat Collita 2021.

Per al dijous dia 17, El celler de l’Aspic ens proposa una sessió de cinema amb sopar i un tast de vins de l’Argentina. Els curtmetratges Las voces del vino. Capítulo 2, d’Alejandro Biondo (Argentina, 2020); Vinos y Sabores Ecológicos: salud, sabor, de Gabriel Arribas (Espanya, 2019); i Sinfonía de cristal, de Felipe Bozzani (Argentina, 2020), ens faran viatjar més enllà de l’Atlàntic i ens faran reflexionar sobre l’ecologia a la vinya, per convidar-nos a continuar descobrint nous horitzons vínics.

I el vespre del dissabte dia 19 tindrà lloc al Teatre l’Artesana de Falset la gala del Most al Priorat 2021. Enguany la gala projectarà el documental que reflexiona sobre els futurs de la vinya a partir de l’embat d’un míldiu devastador i dels episodis d’incendis patits al sud de França els darrers anys com a conseqüència del canvi climàtic. La sessió comptarà amb la presència de Lluís Giralt, tècnic responsable de la secció de viticultura de l’INCAVI, qui exposarà els darrers avenços a la vinya en la lluita contra el canvi climàtic.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Falset, Rosa Poy, que aquest dimecres ha participat en la roda de premsa de presentació del Most celebrada a l’Estació Enològica de Reus, destaca que “és un plaer col·laborar amb un festival que marida tan bé creació artística i coneixement al voltant d’un sector cabdal del nostre territori, com és el vitivinícola”.

El Most també farà parada als Guiamets, Cornudella de Montsant i Bellmunt del Priorat

En el cas dels Guiamets, serà el divendres 18 de juny i a la sala del Cafè de l’Ateneu. S’hi podrà veure l’Âge d’or, un diari filmat d’una parella jove que viu connectada amb la natura i desconnectada dels cants de sirena del capitalisme. Document que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles. La pel·lícula serà presentada per Núria Bou, professora d’Història del cinema a la Universitat Pompeu Fabra.

En el cas de Cornudella de Montsant, el Teatre la Renaixença serà l’escenari perfecte per a la projecció, el dissabte 19, de From the wine, una cinta en què el realisme màgic i el neorrealisme italià es donen de la mà en aquesta comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los Soprano, Matrix, Memento) on els escenaris de la vinya italiana funcionen per reconnectar amb l’essència de la felicitat.

Per últim, en el cas de Bellmunt del Priorat s’hi projectaran una selecció dels millors curtmetratges catalans del Most 2021, que ens faran descobrir el poder creatiu d’aquest format ras i curt, fresc i reivindicatiu: Cendra, de Tariq Porter (Catalunya, 2018); Els que callen, d’Albert Folk (Catalunya, 2020); Ni oblit ni perdó, de Jordi Boquet (Catalunya, 2020); i Ca nostra, de Laia Foguet (Menorca, 2020).

El festival compta amb el suport d’INCAVI, la Diputació de Tarragona, la DO Montsant i amb la col·laboració dels ajuntaments de Falset, Cornudella de Montsant, Bellmunt del Priorat, Els Guiamets, La Vilella Alta i Ulldemolins.

Podeu consultar tot el programa a: