dilluns, 27 novembre, 2023
Als visitants de la tradicional Fira de Sant Andreu s’hi han sumat els participants en una agenda d’actes diversa que han estat tot un èxit de públic

Falset ha demostrat aquest cap de setmana una enorme vitalitat cultural i social, en dos dies carregats d’activitats que han convocat unes 1.500 persones, al marge de tots aquells que han passat per les parades d’artesania i les atraccions de la tradicional Fira de Sant Andreu. “Hi ha forasters, fins i tot, que em comenten que hem d’estar orgullosos de ser una comunitat culturalment tan viva i amb una capacitat d’atracció tan gran, tot i que siguem un poble petit”, afirma l’alcalde de Falset, Carlos Brull.

Falset celebra la Fira de Sant Andreu, com a mínim, des de l’any 1845, segons la documentació històrica. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre). El certamen, d’uns anys cap aquí, ha evolucionat cap a una fira de parades que, majoritàriament, fomenten l’excel·lència dels productes agrícoles i artesans.

És fruit d’aquesta evolució que el cap de setmana s’ha organitzat la segona Mostra de Rancis i Dolços del Priorat, dedicada als vins oxidatius que es fan a la comarca, ja siguin elaborats amb tel, dolços envellits, rancis secs, sol i serena o barreges d’anyades. En aquest sentit, al voltant de 250 persones han passat pels tastos organitzats en el recinte i absis del Castell de Falset.

També aquest cap de setmana, al voltant de 300 espectadors han assistit als tastos i projeccions de pel·lícules que s’han fet a Falset amb motiu del Most, el Festival del Cinema del Vi i el Cava. La gala central del festival, que va tenir lloc dissabte al vespre, va congregar unes 150 persones.

En paral·lel, Falset s’ha omplert d’activitats de caire cultural, social i esportiu. D’una banda, serveis municipals com la Biblioteca i el Castell de Falset-Museu Comarcal han organitzat diverses activitats reeixides de públic, com ara presentacions de llibres, la lectura del manifest del 25N en el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, i xerrades sobre la producció i consum de vi en l’època ibèrica o l’art de la pedra en sec. D’altra banda, entitats locals han impulsat activitats que han estat tot un èxit, com ara un Mercat d’Art (organitzat per l’associació Terra d’Art), la presentació d’un vídeo reivindicatiu dels joves pagesos de la comarca (Consell de Joventut), tallers per aprendre oficis artesans (associació sociocultural La Carinyena), el 23è torneig de judo Vila de Falset (organitzat per Tecnificació Priorat-Terres de l’Ebre), tir amb arc (Club d’arquers Priorat), futbol sala femení i masculí, etc.

“Som un poble que no para mai, amb uns serveis municipals bons i un teixit cultural inquiet, amb la qual cosa Falset resulta un poble atractiu per a les persones que hi viuen i els forasters que hi passen caps de setmana o dies de vacances”, afegeix Brull.