dijous, 7 setembre, 2023
L’acte tindrà lloc a les 19.00 hores al castell de Falset, escenari històric de la derrota borbònica pocs dies abans de la caiguda de Barcelona del 1714

Falset celebrarà dilluns a la tarda un acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya al pati d’armes del castell de la localitat. Un acte organitzat per l’Ajuntament i qué té l’objectiu d’institucionalitzar un acte en record d’un episodi històric encara força desconegut: l’última victòria catalana de la Guerra de Successió el 2 de setembre de 1714, justament al Castell de Falset.

L’acte està previst que comenci a les 19.00 hores i que compti, entre d’altres, amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré. També hi ha prevista la presència de tota la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, Carlos Brull, i de les entitats de la població, que protagonitzaran una ofrena floral. L’acte comptarà amb les notes del quartet de corda Neus Català, que oferiran un concert que du per nom “Exili i repressió”. El quintet Montsant l’integren els violinistes Marta Cardona i Albert Carbonell, Oriol Amat (violoncel) i Miquel Córdova (viola).

“Creiem que, com a municipi, hem de formalitzar un acte institucional en memòria d’un fet històric tan transcendent que va tenir lloc a Falset, com és l’última derrota borbònica del 1714 abans de la caiguda de Barcelona i que era del tot desconegut fins fa ben poc”, afirma Carlos Brull. “Així que tenim la intenció que tingui continuïtat en el temps i donar-li la solemnitat que es mereix”, afegeix. 

Aquest episodi històric va ser documentat per primer cop el 2018 arran de la publicació del llibre ‘Antoni Vidal i Talarn i Pere Joan Barceló (Carrasclet). Dos defensors de la terra (1700-1720)’, de l’historiador Antoni Muñoz i editat per Rafael Dalmau. L’obra exposa com el coronel Antoni Vidal fou el cap militar de les tropes que, el 2 de setembre de 1714, van obtenir la darrera victòria catalana de la Guerra de Successió, en recuperar el castell de Falset, defensat pel capità borbònic Manuel Santa Cruz. Antoni Vidal, ferit greument en un dels darrers assalts, va morir quatre dies després a Falset.