dilluns, 30 gener, 2023
El congrés, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, girarà al voltant d’eixos temàtics com la relació amb altres gèneres i la universalitat de la jota

Falset tornarà a acollir una nova edició del Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, congrés que arriba a la tercera edició i que se celebrarà del 14 al 16 d'abril. Un cop més, la cita, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, reunirà estudiosos, aficionats i interessats en totes els vessants de la jota.

En aquest sentit, s'hi podran escoltar ponències i comunicacions, presentacions de discs, llibres i altres projectes, debatre en taules rodones i també gaudir d'activitats lúdiques, creatives i participatives com espectacles i tallers. A més, també tindrà lloc la presentació del llibre d'actes de la segona edició.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Falset, Rosa Poy, afirma que "com a municipi que estima i sent la jota és una satisfacció acollir un congrés que contribueix a mantenir viva aquesta manifestació cultural, promovent i aprofundint en el seu coneixement". "Cal agrair l'excel·lent tasca que duen a terme els organitzadors i la implicació de totes les entitats i persones que hi han participat i participaran en aquesta tercera edició", subratlla Poy.

El congrés d'enguany girarà al voltant de tres àmbits temàtics. El primer, "La relació de la jota amb altres gèneres", amb el qual es vol reflexionar sobre els aspectes coreogràfics, instrumentals o vocals que la jota comparteix amb altres gèneres musicals i ballables, a fi d'establir paral·lelismes sobre l'evolució d'aquests gèneres en els nous contextos musicals i socials al llarg del nostre territori. El segon, "La jota en diferents continents. La universalitat de la jota", pretén conèixer les formes i realitats de la jota en l'actualitat als diversos llocs fora del territori espanyol on encara es canta, es toca i es balla. Finalment, en el tercer, "Recerques, projectes i experiències recents al voltant de la jota", es donaran a conèixer, en format de comunicació lliure, aquells projectes de recerca, projectes artístics o de cultura popular i experiències festives, formatives, musicals o de qualsevol mena que incloguin la jota com a element destacat

Inscripcions obertes

La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats. Els organitzadors animem tothom a presentar-hi propostes de comunicacions fins al dia 20 de febrer de 2023. Cal que enviïn a fonotecamtra.cultura@gencat.cat el resum de la comunicació (màx. 500 paraules), especificant el títol i a quin dels tres eixos s'adscriu la proposta. També cal informar sobre les dades de l'autor/a (nom complet, telèfon i adreça electrònica).