dimecres, 23 novembre, 2016
El certamen multisectorial torna a apostar aquest cap de setmana per la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons

Falset celebra aquest cap de setmana la tradicional Fira de Sant Andreu (25, 26 i 27 de novembre), que en aquesta edició tornarà a comptar amb la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons i que tindrà un dels seus plats forts en la inauguracio de l’Institut de Cultura i Patrimoni de Falset. La inauguració d’aquest espai (diumenge a les 12.30) comptarà amb la presència de Neus Munté, consellera de Presidència de la Generalitat, entre d’altres autoritats.

L’Institut de Cultura i Patrimoni de Falset és un organisme autònom creat per l’Ajuntament amb la finalitat de catalogar, conservar i difondre els materials culturals provinents de la col·lecció del Centre d’Estudis Falsetans i crear un Museu de Falset i Comarca. En paral·lel, “l’objectiu últim de l’Institut de Cultura i Patrimoni de Falset ha de ser gestionar la política cultural del municipi, d’acord amb els objectius i les estratègies establerts en el Pla de Cultura municipal”, en paraules de Carles Brull, regidor de Cultura de l’Ajuntament.

L’Institut de Cultura, situat als baixos de la Biblioteca, al carrer de Baix, obre portes amb un parell d’exposicions. Per una banda, una mostra sobre el call i el passat jueu de Falset i, d’una altra, una exposició sobre el centenari dels gegants de Falset. Pel que fa a la inauguració de diumenge al migdia, a banda de la consellera de Presidència, comptarà amb la presència de Jordi Agràs (Director dels Serveis Territorials de Cultura) i Josep Anton Ferré (Rector de la Universitat Rovira i Virgili).

La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mímim, des de l’any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre). Tot i el fred que acostuma a fer en aquesta època, l’Ajuntament de Falset entén que són unes dates prou bones. “El que volem és posar en valor la tradició i, en certa mesura, tornar als origens: aquesta era una fira en què antigament la gent es preparava per passar l’hivern i arribar a les festes de Nadal, i això és el que volem que segueixi sent però d’acord amb els temps actuals”, opina Joan Coll, regidor de Festes.

El tret de sortida a la Fira tindrà lloc aquest divendres (25 de novembre) a partir de les 18.30 a la Biblioteca amb una sessió de contes a càrrec de Jordina Biosca, que tindrà com a protagonista “La meravellosa medicina d’en Jordi”. Es tracta d’una història que s’emmarca en el centenari del naixement de l’escriptor Roald Dahl. També s’ha organitzat una jornada de rebaixes (a l’estil del black friday anglosaxó) tant per al divendres com per al dissabte, organitzada per l’Associació de Comerciants de Falset. També s’ha previst una ruta de vins rancis (per conèixer els vins que alguns particulars elaboren a casa seva per al seu propi consum), xerrades, tallers infantils, tastos de vins i jocs tradicionals, entre d’altres activitats.

El regidor de Festes afirma que, malgrat els canvis que paulatinament s’introdueixen, el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya.