dimarts, 30 gener, 2018

El ple de l’Ajuntament de Falset va aprovar divendres passat el pressupost municipal per al 2018, que torna a ser de contenció en la línia dels darrers anys. El pressupost preveu uns ingressos i una despesa de 2.662.314,59 €.

La contenció es deixa notar, principalment, en el capítol d’inversions, que només preveu realitzar-ne algunes de petites per un import de 61.636 € (un cop comptabilitzades les aportacions del Pla d’Acció Municipal, de la Diputació de Tarragona). Tot i això, hi ha previstes un seguit d’inversions que aniran finançades a càrrec de la Llei de Barris i que, en la majoria dels casos, ja s’han iniciat. Es tracta de la reforma dels carrers del Malanyet, Torroja i Era, de la plaça de l’Església i del voltant de Cal Magrinyà, la construcció d’una escola de música a Cal Pàmies i la inauguració de la primera fase del Museu de Falset i Comarca, al castell.

Es tracta de tota una sèrie de projectes que suposaran un augment de l’endeutament de l’Ajuntament, que passarà a superar els 2,7 milions d’euros i el 100% dels ingressos ordinaris. Aquest augment, però, serà del tot transitori perquè tan aviat com la Generalitat pagui el 75% del cost de les obres –la previsió és que sigui un any després de la finalització dels treballs–, el nivell d’endeutament es reduirà i tornarà a nivells raonables. L’Ajuntament preveu que, a final de l’any 2019, l’endeutament s’hagi situat en 1,3 milions i per sota del 50% dels ingressos ordinaris.

Entre d’altres novetats, els pressupostos preveuen que la recollida i tractament de la brossa siguin una mica més cares després que la Generalitat de Catalunya hagi decidit penalitzar la fracció de “rebuig” en major mesura. El cost municipal passarà de 185.500 a 192.800 € i, en aquest sentit, el ple ja va acordar amb anterioritat una pujada de la taxa corresponent per mantenir l’equilibri. També es preveu una pujada dels sous del personal de l’1%, un assumpte sobre el qual l’Ajuntament no pot decidir unilateralment i tampoc no es descarta que l’increment pugui arribar a ser superior.

Els pressupostos ara aprovats no inclouen les transferències que l’Ajuntament pot acabar rebent d’altres administracions públiques, tot i que és d’esperar que, al llarg de l’any, se’n materialitzin algunes, sobre tot per part de la Diputació.

En opinió de Jaume Domènech, alcalde de Falset, “els pressupostos tornen a ser austers i no pot ser d’altra manera, si tenim en compte que hem de dedicar més de 300.000€ a pagar interessos, a retornar deute i a pagar l’anualitat que es va endarrerir en les anteriors legislatures de la subvenció a l’empresa DMT. I 300.000€ són molts euros: la meitat del que recaptem de l’IBI”.

Per la seva banda, el regidor d’Economia i Hisenda, Miquel Puig, opina que “els membres de l’equip de govern ja sabíem de bon principi que tota aquesta legislatura s’ha de caracteritzar per la rigurositat per tal que l’Ajuntament recuperi la necessària salut financera”.

En cas d'emergència ...
informació de contacte ► 

Comparteix

Avisos

Consulta el calendari de cobrament d'Impostos i Taxes de l'any 2019 (Taxes i preus públics, Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, IBI Urbana, IBI Rústica, IAE i Subministrament d'aigua).

Agenda

24
gen.
A la sala d'actes de l'Ajuntament a les 19.30 Podreu consultar com reduir la factura de la llum i estalviar energia a casa
25
gen.
Presentació del llibre de Fede Cortés, Tant de bo fóssiu aquí, amb Miquel Esteve. A la Biblioteca Salvador Estrem i Fa, C/Baix, 41.