dilluns, 14 novembre, 2016
Les solucions implementades els darrers mesos no permeten la recuperació de cabal d’un dels pous que subministra part del poble

L’Ajuntament de Falset haurà d’emprendre restriccions d’aigua a les nits en una part del municipi i en qüestió de quinze dies, sempre que les condicions meteorològiques no ho impedeixen en forma de pluges., segons va anunciar-se en un ple celebrat divendres passat al vespre. L’alarmant falta d’aigua en el pou de Sant Gregori –que abasteix part de la zona Est i Sud del municipi– obliga a prendre mesures dràstiques, malgrat que els darrers mesos l’Ajuntament ha estudiat a fons alternatives de tota manera i fins i tot ha pogut fer entrar en funcionament un pou del poble que havia caigut en desús feia anys. El caràcter de les restriccions i els seus horaris concrets es comunicaran en breu a tots els afectats.

En aquests moments, Falset s’abasteix diàriament de quatre pous: els coneguts com de Sant Gregori, dels Fontanals, Valenciana i la Kemmlit. El problema greu cal situar-lo en el pou de Sant Gregori, del qual s’abasteix, entre d’altres zones, la urbanització del Tancat, la Font Vella, els Corredors, la Nevera i el Forn del Patró. L’aqüífer porta mesos sense recuperar-se plenament i és per això que l’Ajuntament ja va fer entrar en servei, fa un parell de mesos, el pou dit del pavelló, que portava anys inutilizat i que ara mateix permet abastir en un 80% la part del poble esmentada.

Tot i això, no n’hi ha prou. “Portem molts mesos treballant estretament amb l’Agència Catalana de l’Aigua, mirant de trobar solucions i ara ja veiem que difícilment no podem fer cap altra cosa que optar per les restriccions nocturnes i esperar que plogui”, afirma Josep Rull, regidor de Serveis. No obstant això, encara es busquen alternatives en antics pous i aquests dies s’estan fent estudis juntament amb l’ACA per veure si hi ha prou aforament en un pou situat a la zona de Sant Gregori i valorar si reuneix les condicions necessàries per entrar en servei.

Les restriccions, segons la previsió municipal, es limitarien a la nit (entre les 12 i les 6 hores, aproximadament) i a la zona del poble abastida pel pou de Sant Gregori. “Amb els talls nocturns, la idea no és cap altra que mirar d’ajudar a l’aqüífer de Sant Gregori a recuperar-se a les nits”, afirma Josep Rull. L’Ajuntament descarta de moment els talls diürns però demana a la ciutadania que sigui “plenament conscient de quina és la situació i que les previsions meteorològiques que ara mateix hi ha no preveuen la recuperació dels aqüífers durant els pròxims mesos”. L’Ajuntament preveu comunicar els horaris i condicions de les restriccions durant els próxims dies a tot el municipi i, molt especialment, en aquells carrers i barris afectats.

Subvencions a entitats

D’altra banda, el ple de divendres passat va aprovar una modificació de tresoreria que permet traslladar al pròxim exercici econòmic (gener de 2017) l’aprovació i concessió de subvencions a les entitats locals que els corresponien aquest 2016. El punt aprovat contempla que sigui al gener de l’any vinent quan s’aprovin les subvencions a entitats tant de l’any 2016 com 2017. “No es tracta que renunciem a concedir les subvencions de 2016 a les associacions locals, sinó tan sols que ens interessa fer-ho a càrrec del pressupost de 2017 per una qüestió de tresoreria”, afirma el regidor de Cultura, Carles Brull. “En cap cas, les entitats perdran un any de subvenció. De cap de les maneres. Al gener de l’any que ve convocarem dues anualitats: 2016 i 2017”, remarca Brull.