dimarts, 3 abril, 2018
Els alcaldes dels tres municipis s’han reunit a Falset per abordar una qüestió que preocupa els respectius consistoris

Els alcaldes de Gandesa, Maials i Falset volen mostrar la seva preocupació davant la falta d’una inversió continuada en el manteniment de les ECD (Estació de Classificació i Descontaminació) que hi ha en cadascun d’aquests municipis davant d’una hipotètica evacuació de la població en cas d’accident a la Central Nuclear d’Ascó. Els representants dels tres municipis insten la subdelegació del Govern a Tarragona a una reunió per abordar seriosament aquest assumpte.

Els alcaldes d’aquests tres municipis (Carlos Luz, de Gandesa; Jaume Domènech, de Falset; i David Masot, de Maials) s’han reunit a Falset per tractar de la situació, que preocupa fortament els respectius consistoris. El fet indiscutible, en aquests moments, és que totes tres ECD no reben el sosteniment econòmic imprescindible per part de la direcció general de Protecció Civil i Emergències del ministeri de l’Interior, que n’és l’organisme competent. Les ECD són una part essencial del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA).

Els ajuntaments entenen que no es tracta d’una qüestió menor, tenint en compte que les ECD de Falset, Gandesa i Maials, en cas d’accident nuclear a la CN d’Ascó, tindrien com a funció el recompte, la classificació i la descontaminació d'aquells evacuats que poguessin estar contaminats, i l'aplicació de mesures preventives i sanitàries.

Els alcaldes certifiquen que, en aquests moments, ja han sol·licitat determinades inversions de manteniment a les ECD corresponents, sense que hagin trobat la voluntat inversora per part de Protecció Civil. De fet, es dóna la circumstància que els Ajuntaments estan obligats a remetre informes periòdicament al Ministeri de l’Interior sobre el bon o mal estat d’aquestes instal·lacions, sense que les mancances detectades rebin el finançament necessari per a la seva reparació.

Els alcaldes dels tres municipis també constaten que la situació ha empitjorat des de l’any 2015, quan el Ministeri de l’Interior va decidir donar per finalitzat el conveni anual que signava amb els municipis i que garantia una inversió mínima per al manteniment i millora de cada ECD. Des de llavors, les inversions es financen mitjançant subvencions de caràcter extraordinari i puntual, que no garanteixen la inversió mínima continuada que necessita una infraestructura d’aquesta importància.

En cas d'emergència ...
informació de contacte ► 

Comparteix

Agenda

29
Mar
Xerrada: La gestió emocional, a càrrec de la psicòloga Rosa Barceló i amb l'Associació de dones de la Quartera. A la Biblioteca municipal Salvador Estrem i Fa, c. baix 41 de Falset.
30
Mar
Taller familiar: juguem amb la realitat augmentada, amb la col·laboració de Ma. Josep Clua. A la biblioteca municipal Salvador Estrem i Fa, c. baix 41 de Falset. Places limitades.