dimecres, 13 gener, 2016
Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya, l’Encamisada va lligada a la festivitat de Sant Antoni i a una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès

Falset viurà aquest cap de setmana, 16 i 17 de gener, una de les seves festivats més representatives, l’Encamisada. Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya, l’Encamisada va lligada a la festivitat de Sant Antoni, però a diferència d’altres festes similars, aquesta rememora també una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al que estaven sotmesos.

Així doncs, al llarg del cap de setmana els falsetans i falsetanes tornaran a vestir-se amb les robes tradicionals i recorreran els carrers del poble amb cavalleria i carruatges. Les desfilades, que encapçalaran la Colla de Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, s’iniciaran a les 19.30 h del dissabte i a les 11 h del diumenge. Partiran des del Celler Cooperatiu.

A banda de les rues, entre els actes destacats d’aquest cap de setmana festiu cal fer esment al pregó que tindrà lloc dissabte al vespre a la plaça de l’Església, la benedicció dels animals del diumenge al matí i la Missa Major de diumenge al migdia, en la qual es ballarà la Jota de Falset i es beneiran els Panets de Sant Antoni, panets que es posaran a la venda un cop finalitzi la missa. En el següent enllaç es pot consultar el detall de la programació (http://www.falset.org/activitats/lencamisada).

L’Encamisada és organitzada pel Centre d’Estudis Falsetans. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Falset, la Parròquia Sant Maria, Ràdio Falset i Dinàmica Sonorització i Serveis. Té el suport de Cafès Novell.