dijous, 8 setembre, 2016
La jornada comptarà amb actes institucionals i festius i tindrà la presència de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, presidirà aquest dissabte (10 de setembre) els actes de commemoració del centenari del col·legi públic Antoni Vilanova de Falset. Per celebrar-ho s’han programat tot un seguit d’actes al llarg de la jornada, entre els quals n’hi ha de festius i d’institucionals.

Pel que fa als actes de dissabte, a les 11 del matí hi ha previst un acte institucional de celebració del centenari, al teatre de l’Artesana. Hi haurà parlaments de les autoritats i de la consellera d’Ensenyament, i la projecció d’un vídeo que rememora què ha estat el col·legi Antoni Vilanova a través del testimoni de diverses generacions d’alumnes. A les 12 del migdia, el seguici festiu (amb la participació de la Banda de música, els gegants, la mulassa i la colla de diables) es desplaçaran fins a la plaça de les Escoles. A partir de les 12.30 hi ha jornada de portes obertes a les instal·lacions escolars i a la 1 del migdia hi ha previst un vermut popular, organitzat per l’AMPA.

La tria del 10 de setembre per celebrar els 100 anys de l’escola Antoni Vilanova de Falset no és casual. És justament aquest dia del 1916 que va inaugurar-se l’escola, després d’un important esforç inversor per part del municipi. L’edifici està catalogat com a monument del municipi i protegit com a bé cultural d'interès local. L'Ajuntament va encarregar la seva construcció a l'arquitecte Ramon Salas Ricomà, en uns terrenys cedits pel veí del municipi Antoni Vilanova de Canals (i d’aquí el nom del col·legi). La primera pedra es va col·locar el 16 de juliol de 1909, fins a inaugurar-se, finalment, el 10 de setembre de 1916.

L’edifici escolar ha estat en funcionament de manera ininterrompuda al llarg de tot un segle, amb la qual cosa són tot un seguit de generacions les que hi han passat. Fins a la seva inauguració, Falset no comptava amb un sol edifici que pugués rebre el nom d’escola i les classes s’impartien en edificis particulars que l’Ajuntament llogava, ja fossin de nens o de nenes. “És important destacar que l’edifici sempre ha estat en ús i que cal que agraïm el projecte a aquells ajuntaments de Falset que, fa més de cent anys, van decidir construir aquest edifici per on hi han passat avis, fills i nets d’una mateixa família”, en paraules de l’actual alcalde, Jaume Domènech.