dimarts, 28 novembre, 2017
Després de modificar-se les dates per la situació política del país, aquest cap de setmana també tindran lloc les sessions previstes a la comarca, concretament a Falset i a Bellmunt del Priorat

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava rebrota enguany a inicis de desembre. La situació política del país va fer modificar algunes de les sessions previstes al Penedès i al Priorat entre el 2 i el 12 de novembre i ara el festival recupera les sessions ajornades i hi suma noves propostes.

En el cas de les sessions previstes al Priorat, el film premiat pel jurat del Most com a Millor Treball Documental 'La guerre du vin' protagonitzarà la gala del vi al Teatre l'Artesana de Falset. Serà el dissabte 2 de desembre a les set de la tarda en una sessió acompanyada de vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant. Durant els anys 60 i 70, els viticultors del sud de França es van convertir en habituals dels telenotícies per haver-se aixecat en armes en allò que es va conèixer com la revolució dels Comitès d’accions vinícoles. Fora del sindicat oficial, els agricultors reclamaven aturar les importacions vinícoles i regular el mercat europeu per protegir el futur de les seves vinyes. La seva revolució, però, va patir un cop molt fort amb el afusellament de Montredon-des-Corbières. Mig segle després de tots aquells esdeveniments, Sebastien Le Corre s’endinsa amb aquest documental històric en aquells fets i en busca l’herència en el present, preguntant als protagonistes que van viure la revolució de primera mà.

La presència del Most al Priorat es perllongarà l'endemà, diumenge 3 de desembre. En aquest cas, el Most passa per Bellmunt del Priorat amb el Hits Most d'enguany, 'La vinya i la banya' del realitzador i viticultor penedesenc Raimon Coll en una sessió acompanyada dels vins Terra de Marca, protagonistes del documental. 'La vinya i la banya' va passar pel Most 2016 amb gran èxit entre el públic ha estat guardonada enguany a França amb el Gran Premi del jurat del Festival Oenovideo. Coll narra les seves aventures, reptes i dificultats com a viticultor recuperant una vinya vella en un film que juga entre el documental i la ficció amb un llenguatge audiovisual molt personal, sonor i ple de detalls. 

A banda d’aquestes dues sessions, el festival repetirà al Priorat una de les seves activitats paral·leles, com és el Most Festival és el Most a les escoles, una proposta adreçada als més joves amb l'objectiu d'apropar l'entorn natural i el sector de la vinya a partir del cinema. En aquest sentit, s’ha programat dues activitats a la comarca, activitats que tindran lloc el dimarts 5 de desembre. Les activitats programades són a les 9 del matí al teatre L’Artesana de Falset i a les 12 del migdia a La Renaixença de Cornudella de Montsant. 

És el segon any que el priorat acull programació del Most Festival, un certamen que compta amb el suport de l’Ajuntament de Falset.