dilluns, 27 març, 2017
La sala d’actes de l’Ajuntament acollirà aquest divendres (20.00 h) una xerrada de l’historiador Antoni Muñoz, un dels principals estudiosos del 1714 arreu de Catalunya

La sala d’actes de l’Ajuntament de Falset acollirà aquest divendres 31 (20 hores) una conferència sobre “La repressió posterior a l’11 de setembre del 1714 i la mort del General Moragues”,  a càrrec de l’historiador Antoni Muñoz. Muñoz és un gran coneixedor de la història del 1714 i, entre d’altres llibres, és autor de L’11 de Setembre poble a poble (Ed. La Campana). L’acte també ha de servir per presentar algunes de les conclusions que el treball de Muñoz ha posat damunt la taula i que demostren que les tropes borbòniques van patir al castell de Falset la seva última derrota just abans de la presa de Barcelona l’11 de setembre.

Muñoz és un dels principals estudiosos que hi ha a Catalunya sobre la repressió borbònica posterior a la capitulació de Barcelona el 1714 arreu del territori. La guerra va deixar milers de morts a tot el Principat, pobles sencers cremats i un escenari de devastació. L’execució del general Moragues és un episodi d’una crueltat desmesurada, bona mostra de la catàstrofe humana que va seguir a l’11 de setembre, fruit de la voluntat borbònica de desarticular i desarmar una societat deixant-la, literalment, sense béns i sense sostre.

La xerrada anirà precedida d’una petita presentació del projecte local que s’està bastint arran de la descoberta recent que Falset fou el darrer lloc on les tropes borbòniques van ser derrotades pocs dies abans de l’11 de setembre. De fet, Antoni Muñoz està enllestint un llibre (en el qual hi participa l’Ajuntament) sobre el 1714 a Falset i sobre el coronel Antoni Vidal, una figura clau en la resistència al Camp de Tarragona i que va acabar morint en el setge al castell de Falset.